Μια 24χρονη είχε την έμπνευση να εκμεταλλευτεί τα οργανικά απόβλητα ψαριού, που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές, στην ανάπτυξη ενός βιοδιασπώμενου πλαστικού. Η εφεύρεση της Lucy Hughes από τη Βρετανία, την οποία ονόμασε MarinaTex, έχει προοπτικές να αντικαταστήσει το συμβατικό πλαστικό σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών. Πρόσφατα μάλιστα τής χάρισε το διεθνές βραβείο James Dyson.
Η Χιουζ, απόφοιτος ντιζάιν από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, αναζητούσε λύσεις στο πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης, παρακινημένη από στατιστικές όπως αυτή που προειδοποιεί ότι το 40% των πλαστικών συσκευασίας χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και μετά καταλήγει στα σκουπίδια.
Η ιδέα της κρίθηκε τόσο επιτυχημένη, που διακρίθηκε ανάμεσα στις 1.078 υποψηφιότητες από 28 χώρες του διαγωνισμού που τρέχει κάθε χρόνο το Ίδρυμα James Dyson. Ενός θεσμού που ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να «σχεδιάσουν κάτι που λύνει ένα πρόβλημα» και ο οποίος είναι ανοιχτός σε σπουδαστές και πρόσφατους απόφοιτους product design, industrial design και μηχανολογίας.
Το βιοδιασπώμενο πλαστικό MarinaTex υπόσχεται να μειώσει τον όγκο δύο διαφορετικών ειδών απορριμμάτων: των οργανικών αποβλήτων ψαριού και των πλαστικών μιας χρήσης. Διάφανο και ανθεκτικό, είναι ιδανικό για να αντικαταστήσει τις πλαστικές μεμβράνες των σάντουιτς και τις νάιλον τσάντες, με τη διαφορά ότι μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη χρήση του αποσυντίθεται πλήρως.
Όπως σχολίασε η νεαρή εφευρέτριά του: «Το πλαστικό είναι ένα εκπληκτικό υλικό και συνεπώς, έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από αυτό. Δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιούμε για προϊόντα με κύκλο ζωής μικρότερο της μίας μέρας. Είμαι ενθουσιασμένη που έχω την ευκαιρία να συνεχίσω την έρευνα και την ανάπτυξη όλων των πιθανών χρήσεων του υλικού».
*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr