Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μια νέα εταιρία δημιούργησε μικρούς κήπους που μπορούμε όλοι εύκολα να φιλοξενήσουμε στην κουζίνα μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τα δικά μας ολόφρεσκα λαχανικά.

Τα προϊόντα της «Aggressively Organic» που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τον Αύγουστο, είναι έξυπνα κιτ που περιέχουν σπόρους κι ειδικές θήκες μέσα στις οποίες μπορούν ν’ αναπτυχθούν. Αρχικά οι σπόροι φυτεύονται σ’ ένα πολύ μικρό γλαστράκι από κοκοφοίνικα κι όταν αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο ύψος μεταφυτεύονται σε ειδικά χάρτινα δοχεία και τοποθετούνται κάτω από φώτα που συνοδεύουν το σύστημα.

Σύμφωνα με την εταιρία, μετά την αρχική εγκατάσταση το σύστημα διατηρεί την υγρασία τόσο καλά ώστε τα λαχανικά να μη χρειάζονται πότισμα για έναν μήνα τουλάχιστον. «Τυπικά τα υδροπονικά συστήματα απαιτούν αντλίες και φίλτρα αέρα. Τα δικά μας δε χρειάζονται τίποτα από αυτά. Έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε το κόστος χαμηλό» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας.

Μόλις τα φυτά αρχίσουν ν’ αναπτύσσονται οι καρποί μπορούν να συλλέγονται για μήνες. Όπως ένας υπαίθριος κήπος λαχανικών, το σύστημα της εταιρίας είναι φθηνότερο από το ν’ αγοράζει κανείς βιολογικά προϊόντα από τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα επειδή καλλιεργούνται μέσα μπορούν να καρποφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε οποιοδήποτε κλίμα και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.  

Η Aggressively Organic στοχεύει να καταστήσει το προϊόν της προσιτό σε όλους, συμβάλλοντας στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων, όπως επίσης και για να μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλότερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών, διότι συνήθως όταν τα προμηθευόμαστε από την αγορά έχουν περάσει αρκετό χρόνο στις αλυσίδες ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα να έχουν χάσει κάποια από αυτά.  

Οι συνήθειες μας σε σχέση με την κατανάλωση λαχανικών μπορούν ν’ αλλάξουν. Όταν είναι άμεσα διαθέσιμα το πιο πιθανό είναι να τραφούμε με περισσότερα λαχανικά από όσα συνηθίζαμε, παρέχοντας στον οργανισμό μας βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του.