Γράφει η Έφη Φωτεινού
Για τις φετινές διακοπές η πρόταση μου ακούει σε δύο λέξεις: Άγιος Ευστράτιος ή αλλιώς, Αη Στράτης. Το μικροσκοπικό νησί του Βόρειοανατολικού Αιγαίου με τη μεγάλη ιστορία, είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες και για όσους θέλουν να ξεκουραστούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.
Σε αυτή την αγαπημένη μου κουκίδα στο χάρτη, μπορείς να πατήσεις παύση σε όλα σου τα άγχη και τις υποχρεώσεις, να ηρεμήσεις, να γαληνέψεις. Εκεί ο χρόνος είναι γενναιόδωρος μαζί σου, σταματάει να τρέχει και να σε τρέχει, οι ρυθμοί χαλαρώνουν και μπορείς πια να ξεκουραστείς σωματικά και ψυχικά. Τι άλλο καλύτερο όταν πρόκειται για διακοπές;
Κάπου το έχεις ξανακούσει το όνομα;
Ήταν τόπος εξορίας και μεταφέρθηκαν εκεί χιλιάδες κομμουνιστές για τις πολιτικές τους ιδέες. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης και πολλοί ακόμη επώνυμοι κι ανώνυμοι.
Πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα λόγω των διαφημίσεων για τη δράση της εταιρικής ευθύνης της WIND, που πρόσφερε κινητά, λάπτοπ και δωρεάν επικοινωνία στους κατοίκους του για ένα χρόνο.
Τι μπορείς να δεις και ν’ απολαύσεις στο νησί;
-Αμμουδερές κυρίως παραλίες, «παρθένες» κι απάτητες, όπου μπορείς ν’ απολαύσεις πριβέ την ηλιοθεραπεία σου και το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά τους.
-Ένα ολοκαίνουριο μεγάλο λιμάνι που «δένουν» το πλοίο της γραμμής και τα σκάφη που επισκέπτονται το νησί καθώς κι ένα μικρό γραφικό λιμανάκι με βαρκούλες και ψαροκάικα.
-Ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα, κατά την άποψη μου, το ωραιότερο.
-Μία πλατεία κεντρική, σημείο συνάντησης, στην οποία παίζουν, τρέχουν, σκαρφαλώνουν τα παιδιά, ανέμελα κι εκείνα κι οι γονείς τους. Οι γονείς δεν έχουν άγχος για την ασφάλεια των παιδιών τους, όλο το νησί επιβλέπει τα παιδιά όλων, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη κι οι τουρίστες μετά από λίγες μέρες γνωρίζουν ονόματα και γεγονότα και δε χρειάζεται κανένα «τίνος είσαι εσύ». Οκ, αστειεύομαι, άλλωστε ένα «τίνος είσαι εσύ» είναι απαραίτητο σε κάθε νησί που σέβεται τον εαυτό του.
-Μια ποικιλία Outdoor δραστηριοτήτων, όπως: πεζοπορία, ποδηλατάδα, υποβρύχιο ψάρεμα και τι άλλο; Κολύμπι στο βαθύ μπλε του Βόρειου Αιγαίου.
-Φυσικές θαλάσσιες σπηλιές, για όποιον τις ανακαλύψει.
-Το Μουσείο Δημοκρατίας, που αναστηλώθηκε και βρίσκεται στη θέση που ήταν το παλιό αναρρωτήριο των πολιτικών κρατουμένων και διαθέτει έγγραφα φωτογραφίες, αντικείμενα εκείνης της ιστορικής περιόδου.
-Ένα υπέροχο πράσινο Βελανιδόδασος που εκτείνεται μέχρι την ακτή της θάλασσας.
-Τη Μαράσλειο σχολή στον παλιό οικισμό.
-Εκκλησιές κι εκκλησάκια.
Πού θα φας και θα πιεις;
Πεντανόστιμο φαγητό, για ό,τι τραβάει η όρεξη και το μπάτζετ του καθένα. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογής από φρέσκα ψάρια κι αστακούς, μέχρι σουβλάκια και μαγειρευτά της ώρας στις δύο ταβέρνες, τη «Βεράντα» και τον «Αρτεμώνα». Ωστόσο, μπορείς να τσιμπήσεις και fast food, τύπου κρέπα, πίτσα, σε δύο ακόμη σημεία: την pub του νησιού, τον «Όμηρο», αλλά και το μπαράκι «Βέλια».
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί και το «Ροδοκάλι», ο μικρός φούρνος -ζαχαροπλαστείο, όπου θα σας οδηγήσει εκεί, ούτως ή άλλως, η μύτη σας. Φρεσκοψημένα κουλουράκια κι άλλες λιχουδιές. Η σπεσιαλιτέ του; Αγιοστρατήτικα σπιτικά μπουρεκάκια (με κιμά και ρύζι)!
Έχει κάπου να μείνεις;
Βεβαίως και υπάρχουν καταλύματα. Αρκεί να κάνεις τηλέφωνο έγκαιρα γιατί κι ο ξενώνας, αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποκτούν γρήγορα πληρότητα.
Πώς πας εκεί;
Με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Λαυρίου ή της Καβάλας βρίσκεσαι σε 8 ώρες στο νησί ή εναλλακτικά με αεροπλάνο ως τη Λήμνο και μετά με το καράβι της γραμμής που κάνει μιάμιση ώρα ως τον Αη στράτη ή με το «Αιολίς», το μικρό καράβι που ενώνει τον Αη Στράτη με τη Λήμνο καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες.
*Οι φωτογραφίες είναι της Σοφίας Παπαγεωργίου και μπορείτε να δειτε περισσότερες στο Ai Stratis Photography by Sophia Papageorgiou
*Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr