Γράφει η Δήμητρα Γιαννάκη

Τώρα οι γυναίκες μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς καθώς ερευνητές από το MIT δημιούργησαν έναν έξυπνο αισθητήρα από υδρογέλη, ο οποίος έχει την ιδιότητα να κολλάει σε κάθε ύφασμα, όπως για παράδειγμα σ’ έναν στηθόδεσμο και ν’ αποτρέπει τη σεξουαλική επίθεση ενεργοποιώντας ένα συναγερμό κι ειδοποιώντας έξυπνα μέχρι και 5 επαφές μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Πώς λειτουργεί; Aν αφαιρεθεί τότε ενεργοποιείται ένας συναγερμός. Αν δεν υπάρξει απάντηση εντός 30 δευτερολέπτων ο συναγερμός σβήνει. Αν συνεχίσει να μην υπάρχει απάντηση, η τοποθεσία του θύματος κοινοποιείται σε 5 φίλους και μια επαφή δέχεται τηλεφώνημα.

Ο σκοπός είναι ν’ ανιχνεύει, να επικοινωνεί και ν’ αποτρέπει σεξουαλική επίθεση κι είναι εύκολο στη χρήση καθώς το ειδικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του πέρα από την δυνατότητα να κολλάει σε κάθε ύφασμα, είναι εύκαμπτο και μπορεί οποιοσδήποτε το κατέχει να το πλύνει και να το ξαναχρησιμοποιήσει.

Ευχή βέβαια είναι να μη βρεθεί ποτέ καμία γυναίκα στη θέση αυτή κι ο αισθητήρας να έχει καθαρά προληπτική χρήση, αλλά είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι ερευνητές του MIT δημιούργησαν έναν μηχανισμό που μπορεί ν’ αποτρέψει κάτι τόσο σοβαρό και να προστατέψει όλο και περισσότερες γυναίκες.