Ένας κύκλος από φρεάτια ανακαλύφθηκε κοντά στο Στόουνχεντζ εκπλήσσοντας τους αρχαιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη προϊστορική δομή που βρέθηκε στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Vincent Gaffney, αρχαιολόγος που έχει την ευθύνη των ανασκαφών ανέφερε ότι: «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ανακάλυψη τεράστιας σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές εξεπλάγην από την κλίμακα της δομής αλλά και από το γεγονός ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί κάτι ανάλογο τόσο κοντά στο Στόουνχεντζ».

Πριν από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια χρόνια, οι νεολιθικοί λαοί που δημιούργησαν το Στόουνχεντζ, ένα αριστούργημα της μηχανικής, έσκαψαν μια σειρά από φρεάτια έτσι τοποθετημένα ώστε να σχηματίσουν έναν κύκλο με διάμετρο 2 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα ορατό όριο που καθοδηγεί τους ανθρώπους σε μια ιερή περιοχή, στο Durrington Walls, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Βρετανίας που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Στόουνχεντζ.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες, είναι σπουδαία γιατί εκτός όλων των άλλων προσφέρει τα πρώτα στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους της Βρετανίας, οι οποίοι ζούσαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και είχαν αναπτύξει έναν δικό τους τρόπο να μετρούν.

Τα φρεάτια που ανακαλύφθηκαν έχουν βάθος πάνω από πέντε μέτρα το καθένα και διάμετρο περίπου 10 μέτρων. Περίπου 20 φρεάτια έχουν ήδη εντοπιστεί με τους αρχαιολόγους να κάνουν λόγο για πάνω από 30.

Σύμφωνα με τον Gaffney: «Το μέγεθος των φρεατίων και του κύκλου που  περιβάλλει τα Durrington Walls μοναδικό. Δείχνει τη σημασία μνημείου, την πολυπλοκότητα των δομών στο Στόουνχεντζ και την ικανότητα και την επιθυμία των νεολιθικών κοινοτήτων να καταγράφουν τα κοσμολογικά τους συστήματα πεποιθήσεων με τρόπους και σε μια κλίμακα που δεν είχαμε προβλέψει ποτέ προηγουμένως».

*Διαβάσαμε την είδηση στο tanea.gr