Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Ann Makosinski  δεν είναι ένα κορίτσι σαν όλα τ’ άλλα. Από τα επτά της έκανε διάφορες κατασκευές χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι θερμικής σιλικόνης και παραπεταμένα πράγματα που έβρισκε τριγύρω στο σπίτι της. «Έπαιρνα σκουπίδια τα κολλούσα μεταξύ τους και δημιουργούσα δικές μου εφευρέσεις»  λέει η νεαρή Ann.

Η αγάπη της αυτή την οδήγησε από μικρή ηλικία σε διαγωνισμούς επιστήμης και τεχνολογίας. Η καθοριστική στιγμή όμως ήταν όταν έλαβε μέρος στο διαγωνισμό επιστήμης και τεχνολογίας της Google το 2013. Η 15 ετών τότε Ann, βγήκε πρώτη ανάμεσα σε χιλιάδες διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο με την πρωτότυπη εφεύρεσή της.

Κατασκεύασε ένα φακό που λειτουργεί αποκλειστικά με τη θερμότητα της παλάμης. Ο φακός «Hollow», που η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι εσωτερικά είναι κούφιος, παίρνει τη θερμότητα που εκρέει από την παλάμη του χεριού μας και μέσω ειδικών κυψελών τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Έφτιαξα ένα φακό που δε χρειάζεται ούτε μπαταρίες, ούτε τοξικά χημικά, ούτε κινητική ενέργεια. Δεν παράγει κανένα θόρυβο ή δόνηση και θα λειτουργεί πάντα» μας πληροφορεί η Ann.

Ο λόγος που επέλεξε να διερευνήσει το πεδίο της παραγόμενης ανθρώπινης ενέργειας ως εναλλακτική πηγή, είναι γιατί ανακάλυψε πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε κινούμενες λάμπες των 100 watt.

Η έμπνευσή της για την συγκεκριμένη συσκευή οφείλεται στην επίσκεψή της σε μικρά χωριά των Φιλιππίνων. Εκεί τα παιδιά δεν είχαν τη δυνατότητα να μελετούν το βράδυ λόγω έλλειψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος που την οδήγησε στη συγκεκριμένη εφεύρεση είναι η μείωση του αριθμού των μπαταριών που καταλήγουν στα σκουπίδια και οι τραγικές συνέπειες που επιφέρουν στον πλανήτη.

Η 19χρονη πλέον Ann Makosinski έχει κερδίσει μια θέση στη λίστα των 30 ατόμων κάτω των 30 που αλλάζουν τον κόσμο, του περιοδικού Forbes και το μέλλον της φαντάζει ήδη λαμπερό.