Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ο «Υάκινθος του νερού» είναι ένα υδρόβιο φυτό που αρχικά πρωτοεμφανίστηκε στον ποταμό Αμαζόνιο. Όταν τον ανακάλυψαν οι λάτρεις των λουλουδιών, πριν από περίπου έναν αιώνα, τον μεταφύτεψαν στους κήπους τους κι από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αυτό το σχεδόν άφθαρτο φυτό αναπτύσσεται σαν μια μορφή εξωγήινης ζωής βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξής του έγινε απειλή για τα οικοσυστήματα και τον ανθρώπινο βιοπορισμό. Χαρακτηριστικό είναι το όνομα που του έχει δοθεί: «Ο θάνατος της μητέρας και του παιδιού».

Η Anchenyo Idachaba, μια ευαισθητοποιημένη Νιγηριανή, επιστρέφοντας στη χώρα της από τις ΗΠΑ, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κάνει κάτι με αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κοινότητες που ήταν ανεπτυγμένες σε παραλίμνιες περιοχές και απειλούνταν άμεσα. Αυτό το όμορφο οπτικά φυτό μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καταστρέφοντας ταυτόχρονα και την υδρόβια ζωή.

Ύστερα από εκτενή έρευνα και επίμονη εργασία η Idachaba κατάφερε να μετατρέψει αυτή την απειλή σε πηγή θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου για την χώρα της.

Αρχικά βρήκε ανθρώπους στην Κένυα και γενικότερα στη νοτιοανατολική Ασία που κατασκεύαζαν καλάθια, τσάντες και έπιπλα από τον υδρόβιο Υάκινθο. Κοντά τους έμαθε την τεχνική και ξεκίνησε ένα ταξίδι μετάδοσης των γνώσεων που απέκτησε.

Ξεκινώντας την καμπάνια εκμάθησης της τέχνης στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν το άμεσο πρόβλημα δεν είχε και την πιο θερμή αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι ήταν δύσπιστοι για τα αποτελέσματα, όμως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μαθητείας ο ενθουσιασμός των ανθρώπων μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Όταν κατάλαβαν ότι μπορεί να βγει κάτι καλό από την καταστροφική μανία του φυτού όλο και περισσότεροι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της.  

Από το 2010 η Idachaba έχει ξεκινήσει την εταιρία MitiMeth που εμπορεύεται προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από τον Υάκινθο του νερού και διατίθενται μέσω διαφόρων καταστημάτων ανά τον κόσμο. Επίσης μπορεί κανείς να βρει την γκάμα των προϊόντων της στην ιστοσελίδα της εταιρίας που αποτελείται από χαλιά, σουβέρ, καλάθια, τσάντες μέχρι και θήκες IPad.   

Η εταιρία το 2016 άγγιξε πωλήσεις 7,5 εκατομμυρίων NGN (περίπου 17.600 ευρώ) εκ των οποίων το 44% πηγαίνει στους εργάτες που βρίσκουν νέους τρόπους διάθεσης των προϊόντων.

Ακόμη κι αν η εταιρία της Idachaba αναπτύσσετε, η ίδια παραμένει πιστή στον πρωταρχικό σκοπό της να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην μετατροπή του «κακού» σε κάτι καλό και ελπιδοφόρο. Σταδιακά η αλλαγή επιτυγχάνεται κι αυτό το μαρτυρά η νέα ονομασία που απέκτησε ο υδρόβιος Υάκινθος «το φυτό που παρέχει τροφή στη μητέρα και το παιδί».