Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Μπορεί ορισμένες φορές ν’ απογοητευόμαστε από την απάθεια ή τον στυγνό, τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης  της εποχής μας αλλά υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα αλληλεγγύης εκεί έξω, που όχι μόνο μας δίνουν θάρρος αλλά μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή από την αισιόδοξη πλευρά της.

Ο Brennon Jones,  ένας 29χρονος άντρας που ζει στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προσφέρει δωρεάν κουρέματα σε αστέγους που τυγχάνει να περνούν από το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επέλεγε να προσκαλεί τους «πελάτες» του ήταν πολύ πρωτότυπος. Έχοντας μόνο μία κλασική πολυθρόνα και μία πινακίδα που έγραφε «Haircuts 4 Homeless», δηλαδή «κουρέματα για αστέγους» κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Sean Johnson, τον ιδιοκτήτη του κουρείου «Taper» στο Ogontz, o οποίος και προσέφερε στο Jones μία δουλειά στην επιχείρηση του.

Ο ταλαντούχος κουρέας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση του Johnson. Το πάθος του για την εν λόγω τέχνη είχε ανανεωθεί από την αποστολή του να εξυπηρετεί και να προσφέρει λίγες στιγμές χαλάρωσης και φροντίδας στους αστέγους.

«Εδώ και 11 χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος. Το «Haircuts 4 Homeless», είναι αυτό που με εκφράζει και δεν το ανταλλάσσω με τίποτα άλλο. Νιώθω σαν να έχω ανέβει σ’ ένα άλλο πνευματικό επίπεδο. Σαν ο Θεός να μου έδειξε με τον δικό του τρόπο πως πρέπει απλώς να προσεγγίσω διαφορετικά το επάγγελμα μου» αναφέρει ο ταλαντούχος Jones.

Τον περασμένο μήνα ο 44χρονος επιχειρηματίας, Johnson, απευθύνθηκε πάλι στον νεαρό κουρέα και τον ρώτησε ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια. Εκείνος έχοντας κάνει πλέον πάνω από 1.000 κουρέματα σε αστέγους του απάντησε πως δεν είχε αποφασίσει ακόμη κάτι συγκεκριμένο για το μέλλον.

Έτσι, ο Johnson κάλεσε τον Jones σε ένα αχρησιμοποίητο αλλά πλήρως εξοπλισμένο κουρείο, που κατείχε, ακριβώς δίπλα στο δικό του και μόλις εκείνος εισήλθε στο κατάστημα του παρέδωσε τα κλειδιά.

«Mου είπε πως αν μου αρέσει, είναι δικό μου κι έπειτα έφυγε. Ήμουν πραγματικά πολύ μπερδεμένος. Είχα αποκομίσει πολλά στη διάρκεια αυτής της αποστολής αλλά δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Μου δόθηκε μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα» περιγράφει ο Jones.

O επιχειρηματίας Johnson, επισήμανε σε δηλώσεις του πως είχε σπουδάσει κομμωτική πολλά χρόνια πριν και πέρασε 6 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή με την κατηγορία της βίαιης επίθεσης. Επειδή όμως υπήρξαν άνθρωποι στον δρόμο του που τον εμπιστεύτηκαν και του έδωσαν ευκαιρίες, θέλησε να κάνει κι εκείνος το ίδιο σε κάποιον άλλον.

Δεδομένου ότι η είδηση έγινε γνωστή τον Ιανουάριο, το «Haircuts 4 Homeless» έγινε viral και το βίντεο με τον Jones να κουρεύει πλήθος άστεγων ατόμων έχει προβληθεί από χιλιάδες ανθρώπους. Μία κυρία, μάλιστα, εντόπισε εκεί τον ανιψιό της τον οποίο θεωρούσε νεκρό εδώ κι επτά χρόνια.

Ο Jones αποφάσισε να προσφέρει κάθε Δευτέρα εκτός από κουρέματα και κάποιο γεύμα στους αστέγους που τον επισκέπτονται ενώ υπογραμμίζει πως αυτοί οι άνθρωποι τον κοιτάζουν στα μάτια σαν να είναι ευλογημένος που τους βοηθά κι εκείνος, όμως, έχει ακριβώς το ίδιο βλέμμα απέναντί τους.

Νομίζω πως αξίζει ν’ αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να παρακολουθήσετε το αντίστοιχο βίντεο…

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.philly.com