Γράφει η Ελευθερία Παπασάββα

Υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο στη Μόσχα του οποίου τα γλυκά μοιάζουν με αντικείμενα πού μπορείς να βρεις στις πιο μεγάλες γκαλερί και τα μουσεία του κόσμου. Στο ζαχαροπλαστείο της Madina και τουTorik  μπορείς να βρεις τούρτες και cakes, μικρά και μεγάλα, τα οποία μοιάζουν με έργα τέχνης. Τα σχέδια που κοσμούν τα διάφορα γλυκίσματα αποτελούν έμπνευση από πίνακες υψηλής τέχνης. Στην ουσία είναι ολόιδια. 

Και οι δύο ιδιοκτήτες του περίφημου αυτού ζαχαροπλαστείου  έχουν σημαντική πορεία ως καλλιτέχνες. Η Madina  έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τις υψηλές τέχνες και ο Torik  με την αρχιτεκτονική. Το 2009 αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για την τέχνη και να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτού του ζαχαροπλαστείου το οποίο θα κατάφερνε να συσχετίσει τη ζάχαρη τόσο με την υψηλή αισθητική των σπάνιων έργων τέχνης  στη ζωγραφική, όσο και με την  γλυπτική. 

Τα γλυκά που πωλούνται εκεί είναι παραγγελίες για ιδιαίτερες κοινωνικές περιστάσεις, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Επειδή όμως η κατασκευή κάθε τέτοιου ιδιαίτερου γλυκίσματος είναι μία λεπτεπίλεπτη διαδικασία υψηλής αισθητικής και προϋποθέτει ιδιαίτερη τεχνική, οι δημιουργοί/καλλιτέχνες αποφάσισαν όλο αυτό να διδάσκεται. Γι’ αυτό και παραδίδουν μαθήματα  σε ειδικά τμήματα που έχουν δημιουργήσει εντός του ζαχαροπλαστείου.

Στο ζαχαροπλαστείο Tortik Annushka έχεις την εκπληκτική αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα περίφημο μουσείο υψηλής τέχνης και την ίδια στιγμή δοκιμάζεις μια τούρτα Van Cogh ή Frida Kahlo. Οι δύο καλλιτέχνες εκτός των φημισμένων έργων τέχνης που χρησιμοποιούν για να διακοσμούν τα γλυκά τους, είναι και εξαιρετικοί με το κομμάτι της παραίσθησης. Διάφορα αντικείμενα που παρελαύνουν πάνω στα ράφια τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά έτοιμες τούρτες. Μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες θα σας αφήσει έκπληκτους.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com