Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, στις μέρες μας ο αριθμός των ατόμων με περιορισμένη όραση ή με τύφλωση είναι περίπου στα 200 εκατομμύρια σε 188 χώρες, σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός τείνει ν’ αυξηθεί και μάλιστα να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Ένας Δανός, ο Hans Jorgen Wiberg, τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε την ιδέα του στο Aarhus της Δανίας, σχετικά με μια εφαρμογή που θα μπορούσε να υπάρχει στο κινητό και να διευκολύνει την καθημερινότητα και γενικότερα τη ζωή των τυφλών ατόμων ή όσων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους.
Τον Οκτώβριο του 2013 έγινε η πρώτη παρουσίαση της εφαρμογής, η οποία ονομάστηκε «Be my eyes» (να είσαι τα μάτια μου) κι ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όπου από τότε είναι πλέον διαθέσιμη ως iOS app.
Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή ένα τυφλό άτομο μπορεί να «δανείζεται» μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης από το τηλέφωνό του, τα μάτια ενός εθελοντή, οποιαδήποτε μέρα και ώρα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μια εφαρμογή πολύ βολική κι εύκολη στη χρήση και για τον άνθρωπο με το πρόβλημα στην όρασή του αλλά και για τον εθελοντή που ανταποκρίνεται.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τα τυφλά άτομα μπορούν να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα χωρίς να χρειάζονται συνεχώς τη βοήθεια ενός συγγενικού ή ενός φιλικού προσώπου. Μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους στο φούρνο, να ψωνίσουν στο σουπερ μάρκετ ελέγχοντας τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, να διαβάσουν γράμματα που λαμβάνουν, να δοκιμάσουν ρούχα, να βρουν ένα κατάστημα ή ένα γραφείο.
Πρόσφατα, μια τυφλή γυναίκα μπόρεσε μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής να παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα μπάσκετ του γιου της, με τη βοήθεια ενός εθελοντή που της περιέγραφε τον αγώνα. Μια άλλη κυρία έκανε το τεστ εγκυμοσύνης και μέσω εθελοντή έμαθε το αποτέλεσμα.
Οι εθελοντές μοιράζονται δυνατές στιγμές ζωής με τους ανθρώπους που τους καλούν για να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Ο μέσος όρος ανταπόκρισης ενός εθελοντή στην κλήση κάποιου είναι 30 δευτερόλεπτα, σε πάνω από 150 χώρες και σε πάνω από 180 γλώσσες.
Από τότε που το «Be my eyes» μπήκε σε εφαρμογή το χρησιμοποιούν πάνω από 80.000 τυφλά άτομα κι οι εθελοντές ξεπερνούν τους 1.300.000. Οι άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα όρασης μπορούν να καλέσουν ακόμη και μέσα στην νύχτα, διότι μέσω του προγράμματος η κλήση θ’ απαντηθεί από κάποιο άτομο σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου είναι μέρα ή δηλώνει διαθεσιμότητα. Έτσι δε χρειάζεται ν’ ανησυχούν μήπως ενοχλήσουν κάποιον προκειμένου να καλύψουν την όποια ανάγκη τους.
Ο ίδιος ο ιδρυτής του Be my eyes αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την όρασή του, η οποία μειώνεται καθημερινά. Όπως λέει κι ο ίδιος σε λίγο καιρό, λόγω τύφλωσης θα γίνει κι ο ίδιος χρήστης της εφαρμογής που ανακάλυψε. Πίσω βέβαια από τον Δανό Hans Jorgen Walberg, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που πίστεψαν στο συγκεκριμένο project, το στήριξαν και το χρηματοδότησαν. Συνιδρυτής του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι ο Kristensen Thelle.
Όπως λέει ο Wiberg μέσω του «Be my eyes» δεν είναι σίγουρος για το ποιος βοηθιέται περισσότερο σε κάθε κλήση που γίνεται. Όπως δηλώνουν οι εθελοντές, το να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτε περισσότερο από το ν’ απαντήσουν σε μια κλήση τους ενθουσιάζει και τους δίνει μεγάλη χαρά. Άλλωστε την ίδια χαρά ένιωθε κι ο ίδιος όσο καιρό υπήρξε σύμβουλος ατόμων με τύφλωση, όπου έβρισκε τρόπους για να διευκολύνει τη ζωή τους και να τους βοηθήσει να γίνονται πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινότητά τους. Αυτό ήταν και το κίνητρό του για να φτιαχτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ιδέα γεννήθηκε όταν ένας τυφλός φίλος του, του είπε ότι κάθε φορά που χρειάζεται κάτι κάνει βιντεοκλήση σε κάποιο συγγενή του για να τον βοηθήσει.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή διατίθεται πλέον και σε Android και μάλιστα δωρεάν. Σύμφωνα με τον Alexander Jensen Community Director (Γεν.Δ/ντη), θέλουν η συγκεκριμένη εφαρμογή να είναι προσβάσιμη και λειτουργική σε όλους χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.
Μπορείς να γίνεις τα μάτια κάποιου έτσι απλά απαντώντας σε μια κλήση-δόνηση στο κινητό σου από ένα εισερχόμενο μήνυμα που λέει πως κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά σου. Ακόμη κι αν εσύ δεν είσαι σε θέση ν’ ανταποκριθείς, μην ανησυχείς κάποιος άλλος θα το κάνει…