Την προηγούμενη εβδομάδα, για την ακρίβεια στις 20 του μηνός, ο κόσμος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών. Πέραν της επετείου, είναι γνωστό ότι οι μέλισσες -οι οποίες από κοινού με άλλους επικονιαστές έχουν την ευθύνη για το ένα τρίτο της τροφής μας- αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Γι’ αυτόν τον λόγο, το SPACE 10, προχώρησε στην πρωτοβουλία «Bee Home», με στόχο να ενθαρρύνει όσους κατοικούν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη μας να σχεδιάσουν δωρεάν και να κάνουν downloading του σχεδίου για ένα σπιτάκι, ένα καταφύγιο μελισσών.

Το 90% του πληθυσμού των μελισσών είναι μοναχικές μέλισσες, ζούν μόνες και όχι σε αποικίες. Μία και μόνον μοναχική μέλισσα δίνει όση επικονίαση δίνουν 120 μέλισσες μελισσοκομείου. Μιας και δεν ζουν σε πολύπλοκες κυψέλες οι μοναχικές μέλισσες, το μόνο που χρειάζονται είναι μικρές τρυπίτσες που θα τις προστατέψουν από την υγρασία και τον καιρό, και όπου θα αποθηκεύσουν γύρη και θα αφήσουν τα αυγά τους.

Στο πρότζεκτ «Bee Home» συνεργάζονται το Space 10, η εταιρεία Bakken & Bæck και η σχεδιάστρια Tanita Klein. «Με ένα ντιζάιν ευέλικτο και προσβάσιμο σε open source, ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει επί τόπου το δικό του “Bee Home”» εξηγούν οι ειδικοί πίσω από το καινοτόμο project.

Η δημιουργία του καταφύγιου γίνεται σε τρία απλά στάδια. Το μόνο που απαιτείται είναι η επιλογή μεγέθους, ύφους και τοποθεσίας. Μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, σε μπαλκόνι, σκεπή ή κήπο. Στη συνέχεια, ο χρήστης προχωρά σε downloading των αρχείων της βάσης των δικών του παραμέτρων σχεδίασης, μαζί με απλές οδηγίες για το πώς θα κατασκευάσει το καταφύγιο μελισσών. Εφοδιασμένος με αυτά, επισκέπτεται τον πλησιέστερο ιδιοκτήτη μηχανής CNC, όπου το σπιτάκι παίρνει σάρκα και οστά. Το τελευταίο στάδιο είναι η τοποθέτησή του και η φύτευση κάποιων φυτών για να λειτουργήσουν ως επικονιαστές τα μικρά έντομα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr