Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η όσφρηση είναι ένας από τους σημαντικότερους βιολογικούς δείκτες των ανθρώπων, όπως και πολλών ζώων, για να μπορούν να προστατεύονται από τυχόν βλαβερές για την υγεία ουσίες.

Κάποιες μυρωδιές όπως ο καφές ή η βενζίνη είναι πολύ εύκολο να τις εντοπίσουμε, όμως τι γίνεται μ’ εκείνες που μας δυσκολεύουν ή μας μπερδεύουν όπως τις επικίνδυνες αναθυμιάσεις καλωδίων ή  το φαγητό που δεν είναι κατάλληλο προς βρώση;

Το νέο μικροτσίπ που ανέπτυξαν πρόσφατα επιστήμονες του Γερμανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Karlsruhe, μπορεί ν’ αναγνωρίζει μυρωδιές πιο γρήγορα από εμάς. Η «ηλεκτρονική μύτη» είναι μόλις μερικά εκατοστά σε μέγεθος, κατασκευάζεται με χαμηλό κόστος, μπορεί να παραχθεί μαζικά και να τοποθετηθεί εύκολα σε μια ηλεκτρική συσκευή.

Οι πολλαπλοί αισθητήρες που φέρει το μικροτσίπ αποτελούνται από μια σειρά νανοκαλωδίων που έχουν υψηλή ηλεκτρική αντίσταση. Κατά τη χρήση η αντίσταση αυτή μειώνεται μέσω υπεριωδών LED λαμπτήρων. Τα μόρια της μυρωδιάς που βρίσκονται στον αέρα εγκαθίστανται πάνω στην καλωδίωση και μειώνουν περαιτέρω την ηλεκτρική αντίσταση. Αυτές οι μειώσεις μπορούν ν’ ανιχνεύσουν το πρότυπο της οσμής, να το συγκρίνουν με μια αναπτυσσόμενη βάση δεδομένων και ν’ αναγνωρίσουν τη μυρωδιά.  

Ο Δρ. Martin Sommer που είναι επικεφαλής του προγράμματος «smelldect» δήλωσε πως οι εφαρμογές για ένα τέτοιο μοναδικό προϊόν τεχνολογίας είναι πολύ περισσότερες απ’ όσο οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται. «Στο μέλλον, η ηλεκτρονική μύτη θα μπορεί να είναι ενσωματωμένη σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές για να αποφευχθούν πυρκαγιές από καλώδια ή θα μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις στα smartphones όταν πηγαίνουμε για ψώνια» ανέφερε επίσης.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται οι επιστήμονες είναι η «μύτη» να βοηθά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το επίτευγμα αυτό θα φέρει και το επόμενο μεγάλο βήμα στην διεύρυνση του φάσματος χρησιμότητας του μικροτσίπ.

Ανεξάρτητα πάντως με το πόσο θα καταφέρουν να το αναπτύξουν, επιμένουν στο χαμηλό κόστος διάθεσης στη μαζική αγορά, ώστε η ενσωμάτωσή του στις συσκευές να μην αυξάνει ιδιαίτερα την τιμή του προϊόντος. Τώρα εμείς μέχρι να κυκλοφορήσει, θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας αισθήσεις για να προστατευτούμε, εκπαιδεύοντας περισσότερο την όσφρησή μας…