Το μοντέλο «albergo diffuso» είναι μια τάση διαμονής γνωστή στην Ιταλία από την προ κορονοϊού εποχή, αποτελώντας το ιδανικό ξενοδοχείο εν μέσω κορονοϊού σε μαγευτικές τοποθεσίες.

Η Ιταλία διαθέτει υπέροχα χωριά, μεσαιωνικούς οικισμούς με μοναδικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και παραδοσιακά στοιχεία που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ωστόσο πολλά από αυτά ξεκίνησαν από το 1980 να ερημώνουν με αποτέλεσμα να μένουν λίγοι κάτοικοι.

Σε μια προσπάθειά της η χώρα να δώσει κίνητρα στους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους, ξεκίνησε να πουλάει σπίτια με 1 ευρώ ή να προσκαλεί τουρίστες και μόνιμους κατοίκους προσφέροντας εργασία και διαμονή δωρεάν, υπό προϋποθέσεις πάντα, ανάλογα με την τοποθεσία.

Τι είναι το ιταλικό μοντέλο «albergo diffuso»

Το επιχειρηματικό μυαλό τότε πολλών Ιταλών σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την ερήμωση των χωριών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμονής από τουρίστες σε καταλύματα εντός των χωριών.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο μοντέλο «ξενοδοχείων» που ήταν στην ουσία ανακαινισμένα σπίτια σε διάφορα ιταλικά χωριά, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαμείνουν με την οικογένειά τους και οι φίλοι τους ή οι παρέες τους να μένουν σε κοντινά σπίτια.

Ένας τύπος δηλαδή παραδοσιακών ξενώνων με όλες τις ανέσεις που ήταν διάσπαρτοι στο χωριό και όλοι μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε ένα καφενείο ή ένα εστιατόριο για το φαγητό ή τον καφέ τους. Μάλιστα μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους και να απολαύσουν σπιτικές γεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό τα χωριά αναβαθμίστηκαν, ακούστηκαν σε όλη τη χώρα και σιγά-σιγά γέμισαν επισκέπτες που πλήρωναν λίγα χρήματα και έκαναν διακοπές σε μαγευτικές τοποθεσίες, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Ιταλίας.

Ιδανικό «ξενοδοχείο» εν μέσω πανδημίας αλλά και μετά

Ο τρόπος αυτός διακοπών λειτούργησε άριστα στην Ιταλία και τώρα, με τα νέα δεδομένα στα ταξίδια και στον τουρισμό εν μέσω κορονοϊού, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση επιβάλλεται, φαντάζει ως ο ιδανικός τρόπος για να κάνει κάποιος διακοπές στο μέλλον.

Το τρανό παράδειγμα του ειδυλλιακού χωριού Santo Stefano di Sessanio καταδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος, αφού εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο “albergo diffuso”, το περίφημο πολυτελές ξενοδοχείο Sextantio, που επεκτάθηκε αργότερα και σε μια άλλη κωμόπολη, τη Ματέρα στη νότια Ιταλία.

 

Μάλιστα το χωριό αυτό έδινε πρόσφατα επιχορήγηση έως και 50.000 ευρώ για να αποφασίσουμε να κατοικήσουμε εκεί και ενδεχομένως ακόμα και να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση.

Το επιτυχημένο μοντέλο του Sextantio ακολούθησαν κι άλλοι επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον στη γειτονική χώρα πάνω από 150 τέτοια albergo diffuso, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση του κλάδου μετά τον κορονοϊό.

*Διαβάσαμε την είδηση στο travelstyle.gr