Γράφει η Έφη Φωτεινού
Είστε εξοικειωμένοι με τον όρο “Food Art” ;
Είναι η τέχνη του να προετοιμάζεις, να μαγειρεύεις και να παρουσιάζεις με ξεχωριστό, δημιουργικό τρόπο το γεύμα στο πιάτο, σαν να είναι έργο τέχνης. Όταν το πιάτο «νοστιμίζει» πρώτα το μάτι και μετά τη γεύση μας, όταν κάνουμε τέχνη με το φαγητό, τότε μιλάμε για «food art».
Η Τάνια Τσουρούλα, τον γνωρίζει καλά τον όρο αυτόν. Καθημερινά δημιουργεί με πολύ μεράκι, μικρά καλλιτεχνήματα φαγητού για την κόρη της. Ψωμάκια, τυράκια, φρούτα κι άλλα, μετατρέπονται σε ελεφαντάκια, ανθρωπάκια, συννεφάκια, αστείες φατσούλες και παίρνουν τη θέση τους στο τάπερ που παίρνει η μικρή στο σχολείο.
Σίγουρα έχει το πιο ενδιαφέρον, αν όχι το πιο νόστιμο, ταπεράκι από όλους τους συμμαθητές της, οι οποίοι καθημερινώς μαζεύονται γύρω της πηγαδάκι να χαζέψουνε το κολατσιό της.
Το πετυχημένο προφίλ της στο instagram, ονομάζεται “The green mixer”, τιμής ένεκεν από το πράσινο μίξερ το οποίο χρησιμοποιούσε για τα γλυκά που της άρεσε να φτιάχνει στον ελεύθερο χρόνο της. Αυτά όπως και τα ευφάνταστα τάπερ της κόρης της, τα ανεβάζει στο food–blog της, το οποίο λειτουργεί και σαν ημερολόγιο φαγητού, με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ και τσαχπινιάς.
Ο λογαριασμός του instagram της κας Τσουρούλα ακολουθείται από πολλές μαμάδες που εμπνέονται από τα τάπερ της κι έχουν την απάντηση στο ερώτημα «τι να φτιάξουμε να φάει αύριο το παιδί μου». Τα τάπερ της, μπορούν λίγο –πολύ να τα φτιάξουν όσες μαμάδες το επιθυμούν, δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, δεν απευθύνεται σε μάστερ σεφ. Λίγη φαντασία, και δυο -τρία κουπάτ για τα σχήματα είναι αρκετά για ένα χαρούμενο αποτέλεσμα. Χρόνος και φαντασία να υπάρχει.
Αν το παιδί είναι «δύσκολο» ως προς το φαγητό, αυτός ο τρόπος ίσως του κεντρίσει το ενδιαφέρον και φάει το παιχνιδιάρικο μεσημεριανό, χωρίς πολλές αντιδράσεις και παρακαλετά.
Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε εξαρχής κι η συγκεκριμένη μαμά να κάνει ευφάνταστα σχήματα στο φαγητό. Η κόρη της δεν πολυενδιαφερόταν για να φάει κι έτσι τα Σαββατοκύριακα που υπήρχε περισσότερος ελεύθερος χρόνος, ξεκίνησε να φτιάχνει και να στήνει στο πιάτο «σπέσιαλ» πρωινό, για ν’ ανοίξει την όρεξη της μικρής και να τη φέρει στο τραπέζι.
Όσο για το αν το περιεχόμενο των τάπερ είναι εξίσου θρεπτικό, όσο όμορφο εμφανισιακά, η μαμά παραδέχεται ότι θα το επιθυμούσε περισσότερο θρεπτικό, αλλά περιορίζεται από τις διατροφικές συνήθειες της κόρη της. Ωστόσο, προσθέτει υγιεινές τροφές με ίνες, ξερά φρούτα, παστέλια ταχίνι με μέλι και σκοπεύει μελλοντικά να ενσωματώσει πολύ περισσότερες.
Η μικρή πάντως ξετρελαίνεται και πέραν του ότι όντως τρώει στο σχολείο και δεν έρχεται σπίτι με ανέγγιχτο τάπερ, είπε στη μαμά της, ότι θα κάνει κι εκείνη το ίδιο στα μελλοντικά παιδιά της. Δεν το λες και μικρό πράγμα!
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com
Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr