Ένα μη επανδρωμένο αερόχημα που αποστολή του είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές είναι το βασικό έκθεμα στο σταντ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 83η ΔΕΘ.
Το Dealer RX-3 αποτελεί μια ακόμη καινοτομία του ΑΠΘ που δημιουργήθηκε από μια ομάδα διπλωματούχων μηχανικών και διδακτόρων με στόχο να εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές.
Όπως εξηγεί μιλώντας στη voria.gr ο υπεύθυνος καθηγητής του πρότζεκτ, Κύρος Υάκινθος, το RX-3 μπορεί να πετάξει πάνω από ναυάγια ή απομονωμένες περιοχές και να πετάξει από αέρος σωσίβια, φαγητό, φαρμακευτικό υλικό και πολλά άλλα. Το πρωτοποριακό του design του επιτρέπει να πετάει γρήγορα, φτάνοντας μέχρι και τα 250 χιλιόμετρα/ώρα κι υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας ωφέλιμο φορτίο έως και 50 κιλών.
Λόγω του σχεδίου του, το RX3 είναι ένα από τα ελάχιστα οχήματα αυτού του τύπου που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως. Ο σχεδιασμός του διήρκεσε έξι μήνες και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί πλήρως σε έξι μήνες από τώρα. Όπως επισήμανε ο κ. Υάκινθος το αερόχημα θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά από την εθνική ομάδα διάσωσης με τις πτήσεις να ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ερευνητικά πρότζεκτ κρατούν τους Έλληνες επιστήμονες στην πόλη
Ο Χρήστος Μπλιάμης, τελειόφοιτος μηχανικός περιγράφει τη συμμετοχή του στο ερευνητικό πρόγραμμα ως μια εμπειρία ζωής.
«Αυτό είναι το αντικείμενο που με ενδιαφέρει», σημειώνει.
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ένα τέτοιο project είναι αρκετό για να τον κρατήσει στην Ελλάδα, καθώς πλην του ίδιου του ερευνητικού προγράμματος τον συναρπάζει η όρεξη και το πάθος των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.
*Διαβάσαμε την είδηση στο voria.gr