Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένα γλυπτό ιδιαίτερης αισθητικής που καθαρίζει τον ατμοσφαιρικό αέρα, αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες από τον καλλιτέχνη Kengo Kuma σε συνεργασία με την Γαλλική εταιρία «Anemotech» στην «Εβδομάδα Σχεδιασμού 2018» του Μιλάνο.

Το σπειροειδές γλυπτό με την ονομασία «Breath/ng», είναι κατασκευασμένο από ένα ειδικό ύφασμα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει νανομοριακό πυρήνα και μπορεί ν’ απορροφά και να διαχωρίζει τα τοξικά μόρια, εξουδετερώνοντας τη ρύπανση στον περιβάλλοντα χώρο μέσα από τη φυσική ροή του αέρα.

Έχει περίπου έξι μέτρα ύψος, αποτελείται από 120 χειροποίητα κομμάτια τεχνικής origami που συνθέτουν ένα ύφασμα 175 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί ν’ απορροφήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από περίπου 90.000 αυτοκίνητα σ’ έναν χρόνο.  

Η όλη κατασκευή αιωρείται στο κενό συγκρατούμενη από μία και μοναδική ράβδο ανθρακονημάτων μαζί μ’ ένα σύμπλεγμα σαράντα έξι 3D εκτυπωμένων αρθρώσεων. Το προηγμένο λογισμικό και τα εργαλεία της «Dassault Systèmes» κατέστησαν δυνατή την ολοκλήρωση του έργου, προσφέροντας ένα ακόμη φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο τεχνολογικό επίτευγμα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο inhabitat.com