Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ερευνητές του πανεπιστημίου Chung Hua στην Ταϊβάν, δημιούργησαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον μηχάνημα που μπορεί να μετατρέψει χρησιμοποιημένες πάνες σε καθαρές πρώτες ύλες.

Η μηχανή που ανέπτυξαν απολυμαίνει επί τόπου τις πάνες, κατόπιν μέσω μιας ειδικής διαδικασίας που ονομάζεται διαστρωμάτωση διαχωρίζει και διασώζει όλα τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά του προϊόντος και στη συνέχεια μεταφέρονται σ’ ένα κέντρο ανακύκλωσης όπου μπορούν να μετατραπούν σε χαρτί, απορροφητικά σφουγγαράκια ή πάνες.

Η ομάδα εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτοτύπου σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε να μπορεί ν’ ανακυκλώνει πάνω από 10 τόνους χρησιμοποιημένες πάνες την ημέρα. Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των υλικών εκτιμάται ότι εξοικονομεί περίπου 864.000 δέντρα τον χρόνο.

Ορισμένες πάνες χρειάζονται έως και 400 χρόνια για ν’ αποσυντεθούν, ενώ ακόμη κι οι βιοδιασπώμενες χρειάζονται 50 χρόνια για να διαλυθούν πλήρως. Επιπροσθέτως εάν δε θαφτούν σε χώρους υγειονομικής ταφής κι αποτεφρωθούν, τότε όλοι οι τοξικοί παθογόνοι παράγοντες και τα χημικά των προϊόντων απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, εκπέμποντας χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η χρήση αυτού του καινοτόμου μηχανήματος θα μειώσει τη συσσώρευση απορριμμάτων στις χωματερές, καθώς οι παιδικές πάνες αποτελούν το 3 με 5% των σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μια περιβαλλοντική «ανάσα» στον πλανήτη.