Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η Loraine κι ο Lee Lewis μαζί με άλλους τέσσερις εθελοντές μοιράζουν δώρα σε ασθενείς σε νοσοκομεία της Αγγλίας από το 2016 κι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν παραδώσει 13.000 πακέτα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το ζευγάρι ήρθε σ’ επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται καθώς κι οι οικογένειές τους. Όταν το 2012 πέθανε ο πατέρας του Lee, εκείνος κι η Loraine ανέλαβαν την καρκινοπαθή μητέρα του. Τέσσερα χρόνια μπαινόβγαιναν στα νοσοκομεία για θεραπείες και νοσηλεία. Εκεί, είδαν πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε από ασθενείς και συγγενείς τους, ακόμη και γι’ απλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν τη μέρα τους καλύτερη και φωτεινότερη λύνοντας τους όχι μόνο πρακτικά θέματα αλλά και θέματα διάθεσης και ψυχολογίας.

Το 2016 ίδρυσαν το «Ίδρυμα Lewis» κι άρχισαν να επισκέπτονται νοσοκομεία και να μοιράζουν δώρα στους ασθενείς. Όπως λένε οι ίδιοι, το να δίνουν σε ανθρώπους πράγματα που επιθυμούν κι αγαπούν χωρίς ν’ αναγκάζονται να πληρώσουν γι’ αυτά, τους δίνει μεγάλη χαρά.

Τα πακέτα που δωρίζουν περιέχουν διάφορα αντικείμενα, όπως ραδιόφωνα, μπλοκ ζωγραφικής, συναρμολογούμενες κατασκευές, παζλ, αρώματα, κρέμες, κουβέρτες, πάνες κι ό,τι άλλο πιστεύουν πως θα ήταν χρήσιμο για τους ανθρώπους αυτούς.

Στόχος τους είναι οι παραλήπτες των δώρων να χαμογελάσουν έστω και για μια στιγμή. Η δική τους ευτυχία είναι ευτυχία και για τη Loraine και τον Lee.  Δυστυχώς οι ασθενείς αλλά κι οι συγγενείς τους πολλές φορές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ακόμη και τα πιο βασικά, πόσο μάλλον ν’ αγοράσουν πράγματα απλώς για να αισθανθούν καλύτερα. Ένα βιβλίο, ένα περιοδικό για να ξεχαστούν από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φαντάζει ίσως μικρό για κάποιον που δεν έχει βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, όμως δεν είναι.

Το ζευγάρι ξεκίνησε να μοιράζει δώρα μόνο σε μερικά νοσοκομεία στην περιοχή East Midlands στην Αγγλία αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές και συνεχίζουν τις παραδόσεις όλο και πιο μακριά.

Μέσα από το δικό τους πρόβλημα υγείας απέκτησαν κοινωνική ενσυναίσθηση κι αποφάσισαν να παρέχουν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις το ελάχιστο που μπορούν. Σίγουρα όμως αυτό το «ελάχιστο» είναι πολύ περισσότερο από το τίποτα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο  www.huffingtonpost.co.uk