Ένα παιδί – θαύμα στο σκάκι από την Ινδία, ο 12χρονος Ραμεσμπάμπου Πραγκνανάντα, έγινε ένας από τους νεότερους Διεθνείς Γκραν Μετρ στην ιστορία, χάρη στην εκπληκτική επίδοσή του σε τουρνουά στην πόλη Ορτιζέι της βόρειας Ιταλίας.

Ηλικίας 12 ετών, 10 μηνών και 13 ημερών, ο Ραμεσμπάμπου Πραγκνανάντα -γιός υπαλλήλου τράπεζας της πόλης Τσενάι στη νότια Ινδία, έφτασε κοντά στο να γίνει ο νεότερος Διεθνής Γκραν Μετρ, τίτλο που κατέχει ο Σεργκέι Καριάκιν από το 2002.

Εκτός από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο βαθμός του διεθνούς γκραν μετρ (GMI) είναι ο ανώτατος που μπορεί να αποσπάσει ένας σκακιστής.

Λόγω των πολύ περιορισμένων οικονομικών της, η οικογένεια του Ραμεσμπάμπου Πραγκνανάντα ήταν διστακτική όταν το παιδί να αρχίσει σκάκι, παιχνίδι για το οποίο άρχισε να εκδηλώνει ενδιαφέρον από την ηλικία των 4 ετών. «Αλλά το πάθος του να παίζει σκάκι ήταν αστείρευτο. Αναγκάστηκα να ενδώσω και τον έγραψα σε μαθήματα σκάκι. Από τότε δεν έχει σταματήσει», δήλωσε στον ινδικό Τύπο ο πατέρας του, που έχει το ίδιο όνομα με τον γιο του.

«Ήταν μόλις 6 ετών όταν τερμάτισε δεύτερος στο εθνικό πρωτάθλημα για σκακιστές κάτω των οκτώ ετών. Εκεί συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να τον εμποδίζω λόγω της οικονομικής μας κατάστασης», δήλωσε ο πατέρας στον ιστότοπο The News Minute.

Το παιδί θαύμα προπονείται τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα και παρακολουθεί παρτίδες σκακιού στο Διαδίκτυο. Η 17χρονη αδελφή του Βαϊσάλι Ραμεσμπάμπου είναι επίσης πρωταθλήτρια σκάκι γυναικών.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.naftemporiki.gr