Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιορισμένο έλεγχο του σώματός τους λόγω εγκεφαλικής παράλυσης. Η διάγνωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τρομακτική για τους γονείς, καθώς δε γνωρίζουν εάν το παιδί τους θα μπορεί να κάθεται, να στέκεται, να περπατά και γενικότερα αν θα έχει μια κανονική ζωή.
Πριν από επτά χρόνια, ο γιός του Matej και της Mateja, γεννήθηκε πρόωρα κατά ένα μήνα. Ο Nik λόγω δυσκολιών κατά τη διάρκεια του τοκετού, υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που οδήγησε σε εγκεφαλική παράλυση. Παρά τη δυσοίωνη προοπτική που υπήρχε στην αρχή, με την τεράστια βοήθεια που του προσφέρθηκε, κατέστη δυνατό να μπορεί να κινηθεί, αλλά τα συμπτώματα της κατάστασης του τον απέτρεπαν να σταθεί και να περπατά μόνος του.
Το γεγονός αυτό έκανε τον Matej να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει τρόπο να μπορεί ο γιος του να περπατά. Η αρχική κρούση στην ιατρική ήταν αποτρεπτική, καθώς για την υποστήριξη των παιδιών, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ορθωτικά πέλματα κι υποδήματα που διορθώνουν δυσλειτουργίες των άκρων ή της σπονδυλικής στήλης, τα οποία είναι προκατασκευασμένα με μια συγκεκριμένη μορφή κι ένα συγκεκριμένο υλικό.
Στην περίπτωση αυτή η επιλογή των γονιών ήταν ανάμεσα σ’ ένα ανεπαρκές κι άβολο προκατασκευασμένο προϊόν ή ένα πανάκριβο κατά παραγγελία, που θα απαιτούσε εβδομάδες ή μήνες για να κατασκευαστεί με αποτέλεσμα να φανεί τελικά αναποτελεσματικό αφού οι αρχικές μετρήσεις θα είχαν ήδη αλλάξει λόγω της ανάπτυξης του παιδιού.
Εκείνη ήταν κι η καθοριστική στιγμή που ο πατέρας του Nik αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Έχοντας ο ίδιος στο παρελθόν ασχοληθεί με τη μηχανική, ύστερα από μήνες έρευνας κι ανάπτυξης κατάφερε να φτιάξει ένα ειδικά διαμορφωμένο ορθωτικό προϊόν με τρισδιάστατη εκτύπωση, το οποίο παρείχε υποστήριξη και διόρθωση ακριβώς εκεί που ο μικρός Nik χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό κι ο γιός τους τελικά έκανε τα πρώτα ανεξάρτητα βήματά του μέσα σε τρεις ημέρες.
Η επιτυχία του αποτελέσματος έδωσε κίνητρο στους γονείς ν’ αφήσουν τη δουλειά τους και να συνεργαστούν με ειδικούς για να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη αποστολή, ώστε να βοηθήσουν την ποιότητα ζωής κι άλλων παιδιών και ν’ αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση στη βιομηχανία της υγείας, προσφέροντας πραγματικά προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε ασθενή.
Στο μέλλον ο Matej κι η ομάδα του θέλουν να επεκτείνουν την τεχνική τους και σε άλλες περιοχές του σώματος, αλλά στο μεταξύ ο πρώτος ασθενής κι η πηγή έμπνευσης του, ο μονάκριβος γιός του, μπορεί τώρα πια να περπατά και να παίζει άνετα με τον αδερφό του. Μέσα σε ενάμιση χρόνο ο Nik χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τέσσερα διαφορετικά ορθωτικά πέλματα, όμως ο μπαμπάς του είναι πεπεισμένος πως δε θα χρειαστεί άλλο πια.
*Φωτογραφίες https://formlabs.com