Γράφει η Μαρία Ξηντάρα

Φροντίδα θα πει… να νοιάζεσαι και να προσφέρεις, να είσαι εκεί όταν οι υπόλοιποι είναι απόντες, να συνεισφέρεις και να βοηθάς στην αντιμετώπιση καταστάσεων που δεν είναι εύκολες.

«Φροντίδα», στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος πρόληψης, ενημέρωσης και συμπαράστασης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο down. Είναι δηλαδή ο Σύλλογος που κάνει πράξη όλα όσα συμπεριλαμβάνει η έννοια «φροντίδα».

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα υγείας. Με περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται με μια απλή επίσκεψη στον γιατρό. Περιπτώσεις που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, εξειδικευμένους επιστήμονες κι επιπλέον φροντίδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς, αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και συχνά να ξοδέψουν όλα τους τα υπάρχοντα, ν’ αφήσουν τις δουλειές τους για να είναι στο πλευρό των παιδιών τους. Οι οικονομικές απαιτήσεις είναι πολλές, όπως και οι ώρες ενασχόλησης. Τα παιδιά χρειάζονται αφοσίωση.

Αυτήν την κατάσταση έρχεται να βοηθήσει ο Σύλλογος «Φροντίδα», ο οποίος από το 2008 που ιδρύθηκε στον Πειραιά, προσφέρει κοινωφελές έργο στις οικογένειες που καταφεύγουν στην αναζήτηση βοήθειας λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής κι απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα.

Τα μέλη του Συλλόγου, έχουν ως δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν παύουν ν’ αποτελούν φορείς προσωπικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας, όπως και ότι έχουν μεν ειδικές ανάγκες, όμως διαθέτουν ασφαλείς και ειδικές δυνατότητες, τις οποίες αναπτύσσουν με αξιοθαύμαστο τρόπο, τους μηχανισμούς αναπλήρωσης.

Έχουν επίσης ως βασική αρχή ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε κοινωνικοί παραβάτες, ούτε απόβλητοι, αλλά άνθρωποι που αποκλίνουν από έναν ιδεατό τύπο “μέσου ανθρώπου” και για το λόγο αυτό δηλώνουν αντίθετοι με οποιαδήποτε προκατάληψη, κοινωνική ανισότητα, στάση απόρριψης και εμπαιγμού, απέναντι στα άτοµα με αναπηρία, κοντά όμως στην ανάδειξη και στήριξη των αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, τη μόρφωση, την υγεία, την εργασία, τη ζωή.

Στην πράξη τώρα, τα μέλη του Συλλόγου «Φροντίδα», μεριμνούν για την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα υγείας, για την κοινωνική υποστήριξη αλλά και την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, για την ιατρική τους υποστήριξη αλλά και για την ψυχολογική τους υποστήριξη που είναι καθ’ όλα απαραίτητη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Επί της ουσίας, η «Φροντίδα», εδώ κι 9 χρόνια, «υιοθετεί» οικογένειες, εστιάζεται στα «παιδιά» με ειδικές ικανότητες – μέλη τους και συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στο πλαίσιο της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο, που έχει ανάγκη από βοήθεια. Παράλληλα όμως, έχει δημιουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που προσφέρει δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα τρόφιμα, βρεφικά είδη, είδη ατομικής υγιεινής και πολλά άλλα, στους συνανθρώπους που φροντίζει.

Και δεν είναι μόνο αυτά! Τα μέλη του Συλλόγου, συνεργάζονται με ειδικούς επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και διαμεσολαβούν, ώστε οι συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα διαμεσολαβούν και εγγυώνται για την φιλοξενία οικογενειών από την επαρχία, ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να προβούν σε εξετάσεις, χειρουργεία ή θεραπείες που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους.

Κι επειδή η διάθεση για προσφορά δεν σταματά εκεί, η «φροντίδα» συμμετέχει σε ποσοστό ή αναλαμβάνει εξολοκλήρου οικονομικές χορηγίες σε περιπτώσεις θεραπειών ή αγοράς φαρμάκων, για συνανθρώπους με ειδικές δυνατότητες και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους, τους υποστηρίζει σε περιπτώσεις έκδοσης βιβλιαρίων ή στις ανάλογες ενέργειές τους πιστοποίησης και ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές. 

Συμμετέχει δε, ή αναλαμβάνει εξολοκλήρου οικονομικές χορηγίες σε περιπτώσεις προώθησης του Ειδικού Αθλητισμού της χώρας μας, ενώ συμμετέχει ως Σύλλογος σε αθλητικές δραστηριότητες και προωθεί τον Ειδικό Αθλητισμό, οργανώνει ημερίδες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, αλλά και συντονίζει δράσεις που αναδεικνύουν την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.