Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μελετητές ανέπτυξαν πρόσφατα ένα εμβόλιο που παράγει αντισώματα αποτρέποντας τις ναρκωτικές ουσίες να ενεργήσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα WRAIR των ΗΠΑ και το National Institute on Drug Abuse, ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε ν’ αναπτύξουν έναν τρόπο που θα βοηθούσε όσους παλεύουν με εξαρτήσεις από ουσίες.

Η έρευνά που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Medicinal Chemistry, αποδεικνύει πως το εμβόλιο μπορεί ν’ αναπτύξει αντισώματα που πολεμούν πολλά οπιοειδή κι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι εάν δεν μπορούν πια οι άνθρωποι που τα παίρνουν να «ανέβουν» τότε είναι πιθανό να σταματήσουν τη χρήση τους.

Το εμβόλιο εκτός των άλλων φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλεί η ηρωίνη, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις. Αυτό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την αποτροπή θανατηφόρων δόσεων, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος WRAIR Δρ. Gary Matyas, ανέφερε ότι το εμβόλιο θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ευφορίας και τα επακόλουθα συμπτώματα εθισμού, κάνοντας τη ναρκωτική ουσία λιγότερο αποδοτική.

Ο ίδιος πιστεύει πως αν και το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, θα μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες μορφές θεραπείας για να περιορίζονται τα ανεπιθύμητα συμπτώματα στους ασθενείς και να επιτυγχάνεται με πιο ανώδυνο τρόπο η διακοπή των ουσιών.

Για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που παλεύουν με τέτοιου είδους εξαρτήσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα τους δώσει την ευκαιρία να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

*Μπορείτε να βρείτε την έρευνα στο https://pubs.acs.org