Μία έρευνα για την λεύκανση των δοντιών αποκάλυψε μια νέα χημική ουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους οδοντιάτρους, η οποία δεν φθείρει το σμάλτο προκαλώντας ευαισθησία, όπως το χρησιμοποιούμενο σήμερα υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Chemical Society, προτείνει τη χρήση μιας τροποποιημένης μορφής του χημικού διοξειδίου του τιτανίου, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τη λεύκανση δοντιών. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την λεύκανση πλαστικών, χαρτιού, χρωμάτων, χαπιών, καθώς και στις οδοντόπαστες. Επίσης, χρησιμοποιείται στο μακιγιάζ, για να ελαφρύνει τους τόνους του δέρματος.

Σε ένα πείραμα για να διαπιστωθεί, εάν το διοξείδιο του τιτανίου θα μπορούσε να λειτουργήσει για την λεύκανση των δοντιών, οι επιστήμονες συνένωσαν τη χημική ουσία με μια φυσική κόλλα, που ονομάζεται πολυδωπαμίνη. Όπως λένε, τα συνδυασμένα χημικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα δόντια και στη συνέχεια ναενεργοποιηθούν κάτω από το μπλε φως, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σήμερα η λεύκανση των δοντιών με το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Όπως διαπιστώθηκε, μέσα σε 4 ώρες η χημική ουσία που δημιούργησαν, είχε την ίδια λευκαντική ικανότητα με το υπεροξείδιο του υδρογόνου και δεν προκάλεσε καμία φθορά στα δόντια. Ωστόσο, όπως λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες σε πρακτικό επίπεδο και να δοθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές για την χρήση της νέας ουσίας.

Τα δόντια αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας λεκέδων από τρόφιμα και ποτά, ιδιαίτερα εκείνων με έντονα χρώματα όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές και το τσάι. Η πιο συνηθισμένη χημική ουσία λεύκανσης των δοντιών, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, λειτουργεί αφαιρώντας τις ανεπιθύμητες χρωστικές ουσίες, μια διαδικασία που γίνεται ταχύτερα με τη χρήση μπλε φωτός, το οποίο συμβάλει στο να μειωθεί η βλάβη από το χημικό, που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια.

Οι μεγάλες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να βλάψουν το σμάλτο ενός δοντιού, το οποίο δεν μπορεί να αναπλαστεί μόνο του, γιατί αντίθετα από ένα οστό, δεν έχει ζωντανά κύτταρα. Η φθορά του σμάλτου μπορεί να αλλάξει το σχήμα και την εμφάνιση των δοντιών και να τα κάνει πιο ευαίσθητα, επειδή υπάρχει λιγότερη προστασία στα νεύρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου θα μπορούσε να αποφευχθεί η βλάβη στο σμάλτο και τα δόντια να είναι το ίδιο λευκά, όσο με τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.news.gr