Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μια ερευνητική ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, ανέπτυξε πρόσφατα ένα νέο υπερηχητικό αεροπλάνο που θα μπορεί να ταξιδέψει με περισσότερα από 6.000 χλμ/ώρα, δηλαδή θα είναι πέντε φορές γρηγορότερο από την ταχύτητα του ήχου!

Το αεροπλάνο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Cui Kai, θα μπορεί να μεταφέρει  δεκάδες ανθρώπους και μεγάλα φορτία σε χρόνο ρεκόρ. Για παράδειγμα η πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Πεκίνο που συνήθως διαρκεί 14 ώρες, θα εκτελείται μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Η αρχική δοκιμή έγινε μ’ ένα μικρότερο μοντέλο μέσα σ’ ένα τούνελ. Το αεροπλάνο ωθήθηκε σε επτά φορές την ταχύτητα του ήχου, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 8.600 χλμ/ώρα και τα αποτελέσματα ήταν ανέλπιστα καλά. Ο σχεδιασμός του περιέχει χαμηλότερα φτερά που φτάνουν μέχρι τη μέση του κύριου κορμού του αεροπλάνου σαν ένα ζευγάρι βραχιόνων, ενώ ένα τρίτο επίπεδο φτερό φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του.  

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα του επιτρέπει να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο από τα υπάρχοντα υπερηχητικά αεροσκάφη καθώς η διπλή σειρά πτερυγίων βοηθά στη μείωση των αναταράξεων και της αντίστασης που αναπτύσσονται στις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την ανυψωτική του ικανότητα.

Υπάρχουν ακόμη διάφορα θέματα που πρέπει να διασαφηνιστούν μέχρι οι επιστήμονες να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός μοντέλου πραγματικών διαστάσεων, αλλά με το βασικότερο ερώτημα της αεροδυναμικής διαμόρφωσης να έχει απαντηθεί, σίγουρα βρίσκονται αρκετά κοντά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο https://interestingengineering.com