Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέας τεχνολογίας εκτυπωτή τεσσάρων διαστάσεων, που μπορεί να παράγει μοντέλα τα οποία θ’ αλλάζουν το σχήμα τους όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η κυκλοφορία του θα αλλάξει τους κανόνες του «παιχνιδιού» σε πολλές βιομηχανίες μειώνοντας τα έξοδα παραγωγής.

Η παρουσίαση του πρωτοτύπου έγινε πριν λίγες ημέρες στο «National Meeting for American Chemical Society» στη Νέα Ορλεάνη. Ο νέος εκτυπωτής 4D είναι γρήγορος, ευέλικτος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκληρά ή μαλακά υλικά, ενώ διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού εκτυπωτή.  

Πρόκειται να φέρει επανάσταση στην ιατρική, στις τηλεπικοινωνίες, στην αεροναυπηγική και πολλούς άλλους κλάδους. Για παράδειγμα θα μπορούσε να παράξει ηλεκτρονικά μηχανήματα μαζί με την καλωδίωσή τους χωρίς να χρειάζονται συναρμολόγηση.

Γενικότερα μπορεί να εκτυπώσει κατασκευές από πολυμερή υλικά που αλλάζουν σχήμα ύστερα από την έκθεσή τους στη θερμότητα, ενώ είναι 90% γρηγορότερος από τους ήδη υπάρχοντες.  

Ο υπεύθυνος της μελέτης  Jerry Qi, ήδη συνεργάζεται με κάποια νοσοκομεία στην Atlanta των ΗΠΑ για την ανάπτυξη προσθετικών χεριών για παιδιά κι ελπίζουμε σύντομα να κυκλοφορήσει το τελικό προϊόν ώστε να τεθούν σε εφαρμογή κι άλλα σημαντικά project.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τον τρόπο που εφαρμόζετε στο παρακάτω βίντεο