Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Αν οδηγήσατε ποτέ με ομίχλη, σίγουρα θα σκεφτήκατε να υπήρχε ένας τρόπος να εξαφανιστεί από μπροστά σας ώστε να επανακτήσετε ορατότητα στην οδική κυκλοφορία. Σήμερα μια νέα ανακάλυψη έρχεται να το πραγματοποιήσει. Μια ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) με υπεύθυνο τον Guy Satat ανέπτυξε ένα σύστημα που μας επιτρέπει να βλέπουμε μέσα από την ομίχλη σαν να μην υπάρχει.

Το σύστημα λειτουργεί με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας που στέλνει παλμικές ακτίνες λέιζερ και μετρά το χρόνο που χρειάζονται οι αντανακλάσεις τους από τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά, να επιστρέψουν. Με εξαιρετικά γρήγορες μετρήσεις κι έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο αφαιρεί μέσω υπολογιστή την ομίχλη,  εξουδετερώνοντας τη διάθλαση των ακτινών λόγω των σταγονιδίων, ενώ δημιουργεί έναν χάρτη βάθους για τα αντικείμενα που βρίσκονται τριγύρω.

Ο Satat λέει πως είναι πιθανό το ίδιο σύστημα να λειτουργεί και σε άλλες συνθήκες όπως η βροχή ή το χιόνι, αλλά μένει να δοκιμαστεί. Η τελειοποίησή του θα βρει γενικότερα εφαρμογή στα αυτοκίνητα, καθώς επίσης σε αεροπλάνα και τρένα που συναντούν συχνότερα ομίχλη κι οι επιστήμονες ελπίζουν στο μέλλον να συμβάλλει στη βελτίωση κι άλλων συνθηκών που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή.       

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.smithsonianmag.com