Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου με εμπνευστή τον δικηγόρο Afroz Shah φαίνεται να δίνει μια «ανάσα καθαριότητας» σε παραλία του Mumbai στην Ινδία.

Στο συγκεκριμένο μέρος, ξεβράζονται τόνοι πλαστικού κάθε μέρα με αποτέλεσμα η ακτή να μοιάζει μ’ έναν τεράστιο σκουπιδότοπο. Λόγω της παλίρροιας αυτά τα πλαστικά παρασύρονται στη θάλασσα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η θαλάσσια ζωή κι όχι μόνο, αφού όλα στη φύση λειτουργούν αλυσιδωτά.

Μετά από παρότρυνση του Afroz Shah, εκατοντάδες εθελοντές κάθε Σαββατοκύριακο συγκεντρώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μαζεύουν πλαστικά και σκουπίδια τα οποία πάνε για ανακύκλωση. Αρκετοί ηθοποιοί του Hollywood έστειλαν επίσης ειδικά μηχανήματα για να σκάβουν και να «ξεθάβουν» τα πλαστικά, αλλά η περισσότερη δουλειά γίνεται από το ανθρώπινο δυναμικό.

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν ακόμη και μικρά παιδιά γιατί θεωρούν πως αυτό αφορά στο μέλλον τους και θέλουν να χαίρονται την παραλία τους παίζοντας και κολυμπώντας χωρίς τη «συντροφιά» πλαστικών κι άλλων απορριμμάτων.

Έχουν ήδη μεταφερθεί από τη συγκεκριμένη παραλία πάνω από 12.000 τόνοι πλαστικού κι οι εθελοντές συνεχίζουν με την ελπίδα πως μια μέρα θα καταφέρουν να καθαρίσουν εντελώς την περιοχή. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο αφού σε κοντινή περιοχή με 5.000 κατοίκους ένα ρέμα που καταλήγει στη συγκεκριμένη θάλασσα κάνει χρήση χωματερής με αποτέλεσμα όλα τα απόβλητα και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στην ακτή. Αν κι από τη στιγμή που προσφέρθηκε χρηματικό ποσό στους κατοίκους για την ποσότητα του πλαστικού που θα στειλουν για ανακύκλωση, έχει μειωθεί κατά πολύ η ρήψη πλαστικών κι άλλων ανακυκλώσιμων ειδών στο ρέμα.

Η καμπάνια με την ονομασία Sky ocean Rescue φαίνεται να πραγματοποιεί ένα μικρό θαύμα και να γίνεται κίνητρο για τους ανθρώπους ώστε να καθαρίσουν την περιοχή τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και θα συμβάλλει στην μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης.