Υπάρχουν σήμερα κάποιοι «πολεμιστές» που μάχονται, μέσω της καινοτομίας, με προβλήματα που αφορούν το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, όπως η σπατάλη τροφίμων. Με μια φιλοσοφία ζωής που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, η ομάδα της κοινωνικής συνεταιριστικής νεοφυούς επιχείρησης «Sustainable Food Movement in Greece» έχει στόχο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, προωθώντας τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού συστήματος και την αειφόρο ανάπτυξη στον κλάδο της γαστρονομίας και του τουρισμού.
Πρώτες ύλες και μαγειρεμένο φαγητό από ξενοδοχεία κι εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, τα οποία θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μετατρέπονται σ’ ένα γεύμα για οποιονδήποτε το επιθυμεί σε πολύ χαμηλό κόστος. Μια διαδικασία απλή κι όμως ικανή να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό γεύματα υψηλής γαστρονομίας.
Foodity
Η ομάδα της Sustainable Food Movement in Greece για να μπορέσει να κάνει πράξη τα παραπάνω «έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή με το όνομα «Foodity», μέσω της οποίας παρακινεί ιδιοκτήτες εστιατορίων να αξιοποιήσουν την πλεονάζουσα τροφή την οποία θα πετούσαν, δημιουργώντας πιάτα, τα οποία μπορεί να αναζητήσει κάθε καταναλωτής. Μέσω της εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε κοντινή απόσταση από την κατοικία τους ή τη δουλειά τους τα διαθέσιμα πιάτα, τα οποία μπορούν να παραλάβουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και εντός 30 λεπτών από την ώρα παραγγελίας» αναφέρει η Ευαγγελία Βοριά, co-founder της νεοφυούς επιχείρησης.
Η αφορμή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως αναφέρει η Ευαγγελία, ήταν «η εμπειρία που είχε η Βη Μπουγάνη, ιδρύτρια και πρόεδρος της επιχείρησης, σε αλυσίδα φαγητού στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης προσωπικού που έκανε, στην οποία τεράστιες ποσότητες φαγητού κατέληγαν στα σκουπίδια. Αναζήτησε λοιπόν, τον τρόπο που θα οδηγούσε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως μόνο από ένα εστιατόριο πετιούνται περίπου 410 κιλά τρόφιμα την εβδομάδα».
Στόχος, όμως, της Sustainable Food Movement in Greece είναι, εκτός των άλλων, να ενημερώσει τους πολίτες για την ιδέα και την αξία της αειφορίας και της βιωσιμότητας που μπορεί να επιτευχθεί, αν όλοι και σε επίπεδο νοικοκυριού μειώναμε τα τρόφιμα που καταλήγουν στα απορρίμματα, καθώς, όπως αναφέρει η Ευαγγελία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν ότι ο κόσμος δε γνωρίζει την έννοια της βιωσιμότητας. Στον τομέα της γαστρονομίας, για να μπορέσει η ομάδα να αφυπνίσει τους καταναλωτές, αλλά και τα premium εστιατόρια και ξενοδοχεία πραγματοποιεί συμβουλευτική κι εκπαίδευση, που έχει ως αποτέλεσμα να πιστοποιηθούν ως βιώσιμα (sustainable).
Η νεοφυής επιχείρηση παρευρέθηκε και στην πρόσφατη ΔΕΘ, μέσω της οποίας κατάφερε να επικοινωνήσει το έργο της και να έρθει σε επαφή με εταιρείες, αλλά κι άλλου είδους start-up. «Η εμπειρία μας ήταν πολύ καλή κι ήταν μία εξαιρετική κίνηση από πλευράς διοργάνωσης. Σίγουρα ήταν κάτι που έλειπε από την έκθεση, γιατί οι start up ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους» τονίζει η Ευαγγελία.
Τέλος, όπως μας ενημερώνει, «η Sustainable Food Movement in Greece έχει αρχίσει ήδη τη συνεργασία της με δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα». Η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στον Νοέμβριο.
*Διαβάσαμε την είδηση στο ypaithros.gr