Άλλη μία προσθήκη στην κατηγορία «κοινωφελές design» έρχεται να προστεθεί στη λίστα των κοινωνικού περιεχομένου προτάσεων που προέρχονται από σχεδιαστικά studio και αρχιτεκτονικά γραφεία ανά τον κόσμο, αυτή τη φορά έχοντας ως χώρα προέλευσης τη Μεγάλη Βρετανία! Ο λόγος για την Befriending Kitchen, μια φορητή και «πτυσσόμενη» κουζίνα και τραπεζαρία, η οποία προορίζεται για χρήση από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο!

Ανήκει στο γραφείο Merrett Houmøller Architects με έδρα το Λονδίνο, το οποίο συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό του Λονδίνου, ως μέρος του προγράμματός του Refugees and Befriending Project, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή νέους πρόσφυγες για να γευματίσουν παρέα μία φορά την εβδομάδα.

Η Befriending Kitchen αποτελείται από δύο μονάδες προετοιμασίας γευμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν κουζίνες αερίου, νεροχύτες και πάγκους για την προετοιμασία, το μαγείρεμα και τον καθαρισμό των σκευών, ενώ προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο για τα τραπέζια και τα καθίσματα της τραπεζαρίας, η οποία μπορεί να χωρέσει έως 30 άτομα.

Όταν οι δύο μονάδες «πακετάρονται» μπορούν να χωρέσουν όλη την… οικοσκευή, μοιάζοντας με compact ξύλινα σπιτάκια. Στο εξωτερικό περίβλημά τους, οι εντυπωσιακές πολύχρωμες κουζίνες έχουν διακοσμηθεί με ναυτικά σήματα από την Ομάδα Νέων του Royal Institute of British Architects, σε μια -τουλάχιστον- εναλλακτική μορφή, έχοντας ως στόχο να “σπάσουν” το φράγμα της γλωσσικής επικοινωνίας και να παρέχουν ένα πλαίσιο κατανοητό από όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσης του κάθε… συνδαιτυμόνα!

Όπως εξηγεί κι ο Peter Merrett, συνιδρυτής του γραφείου Merrett Houmøller Architects «Η ώρα των γευμάτων προκαλεί μια παγκόσμια οικειότητα, την οποία μοιράζεται όλος ο κόσμος. Καθώς, λοιπόν, επιχειρούμε να διευθετήσουμε τις κοινές αγωνίες, αλλά και εμπνεύσεις, ανεξάρτητα από πολιτικά όρια, ποιος μπορεί να σκεφτεί καλύτερο μέρος από ένα κοινό τραπέζι φαγητού».

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tlife.gr