Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Θα μπορούσε να υπάρξει μια βιολογική εναλλακτική λύση διατήρησης των φρούτων και των λαχανικών εκτός ψυγείου; Αυτό ήταν το ερώτημα που οδήγησε την εταιρία «Apeel Sciences» που εδρεύει στις ΗΠΑ να δημιουργήσει το «Edipeel».

Μια μέρα, καθώς ο ιδρυτής της εταιρίας James Rogers οδηγούσε, άκουγε ένα podcast που πραγματευόταν το θέμα της έλλειψης τροφής λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου τις πράσινες κοιλάδες, αναρωτήθηκε «Πώς θα γίνει ενώ καλλιεργούμε τόσο μεγάλη ποσότητα τροφίμων οι άνθρωποι κάποια στιγμή να μην έχουν να τραφούν;».

Εμβαθύνοντας στο συγκεκριμένο ζήτημα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από την ποσότητα των τροφών, αλλά από την αδυναμία μας να τις διατηρήσουμε περισσότερο με αποτέλεσμα να σαπίζουν και να πετιούνται πριν ακόμη φθάσουν σε κάποιο τραπέζι.

Οι κύριες αιτίες που σαπίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η απώλεια υγρασίας κι η οξείδωση. Η διαδικασία θύμισε στον James τη διάβρωση του σιδήρου όταν σκουριάζει. Οπότε σκέφτηκε ότι όπως οι μεταλλουργοί βρήκαν τρόπο να λύνουν το πρόβλημα προσθέτοντας στον σίδηρο ουσίες όπως το χρώμιο ή το νικέλιο καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έτσι δημιούργησε το Edipeel, ένα βιολογικό σπρέι από βρώσιμα φυτικά εκχυλίσματα όπου ψεκάζοντάς το στα φρούτα και τα λαχανικά διαμορφώνει ένα μικροκλίμα γύρω τους ώστε η διατήρησή τους να διαρκεί δύο και τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι σε κανονικές συνθήκες.

Συνδυάζοντας φυτικά έλαια για διαφορετικές κατηγορίες τροφών παράγετε μια σκόνη που αναμειγνύεται με νερό κι εφαρμόζοντας το διάλυμα πάνω στις τροφές, τους παρέχουμε ένα προστατευτικό φιλμ που κρατά το οξυγόνο έξω και την υγρασία μέσα.

«Αν κάποιος δει πως δουλεύει, θα καταλάβει ότι πρόκειται να γίνει σημαντικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι το μέλλον και μοιάζει αναπόφευκτο» αναφέρει ο James Rogers.

Σύντομα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στους εμπορικούς κύκλους «σώζοντας» τους καλλιεργητές, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την απόρριψη οπωροκηπευτικών και κατ’ επέκταση τη σπατάλη. 

*Διαβάσαμε την είδηση στο https://inhabitat.com