Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Μια Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, η Sakae, γνωστή στο χώρο της, δημιούργησε κομψά αξεσουάρ για τα μαλλιά που μοιάζουν με πραγματικά κι εντυπωσιακά λουλούδια. Για την κατασκευή των χειροποίητων έργων της, χρησιμοποιεί πολύχρωμη ρητίνη και σύρμα.

Στην Ιαπωνία, αυτού του είδους οι διακοσμητικές καρφίτσες για τα μαλλιά ονομάζονται «Kanzashi» και στη σημερινή εποχή οι γυναίκες επιλέγουν να τις φορούν σε ειδικές περιπτώσεις, συνδυάζοντας τις με κιμονό.

Η ίδια η καλλιτέχνιδα επιλέγει να ονομάζει τα έργα της «dip flowers», δηλαδή «βυθισμένα λουλούδια», ώστε να υποδηλώσει με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη μέθοδο κατασκευής τους. Συγκεκριμένα, αφού το μεταλλικό σύρμα πάρει τη μορφή ενός φυτού, βυθίζεται μέσα στο υγρό πλαστικό. Στη συνέχεια, μόλις τα πέταλα, τα άνθη ή τα φύλλα στεγνώσουν, συνδυάζονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν αυτές τις υαλώδεις ανθοδέσμες από πανέμορφα άνθη κερασιού, γαρίφαλου, λουλούδια λωτού και πολλά άλλα.

Η συνήθεια να φορούν οι γυναίκες μεταλλικά αξεσουάρ στα μαλλιά τους, εμφανίστηκε στην Ιαπωνία την προϊστορική εποχή Jōmon, περίπου το 1000 π.Χ, όπου η παράδοση λέει πως οι ράβδοι αυτές, μπορούσαν ν’ απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.  

Μεταξύ του 1603 και του 1868, ωστόσο, προτιμούνταν από τις γυναίκες ως ένα στοιχείο μόδας και στιλ στην εμφάνιση τους. Γι’ αυτό άλλωστε,  τη συγκεκριμένη εποχή τα χτενίσματα άρχιζαν να γίνονται πιο μεγάλα και περίτεχνα, απαιτώντας την εντονότερη χρήση των Kanzashi. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, χρησιμοποιούνταν εκτός από αξεσουάρ κι ως προστατευτικά όπλα των γυναικών που τα φορούσαν.  

Η Sakae, διατηρεί την παράδοση των Kanzashi παρουσιάζοντας με κάθε λεπτομέρεια τα λουλούδια της πραγματικής ζωής και παρακινώντας τις λάτρεις των έργων της να κοσμούν τα μαλλιά τους με λουλούδια, πεταλούδες και διάφορα άλλα διαχρονικά μοτίβα.

Επειδή τα έργα της Sakae είναι τόσο εύθραυστα κι ιδιαίτερα, διατίθενται μέχρι στιγμής, μόνο στην Ιαπωνία μέσω του Yahoo! Καλό είναι όμως να έχουμε όλοι τον νου μας στο Facebook page της καλλιτέχνιδος ώστε να ενημερωνόμαστε για τα μελλοντικά σχέδια πώλησης.  

Εμείς από τη μεριά μας, τα θαυμάζουμε δεόντως κι ανυπομονούμε να φτάσουν και στη χώρα μας!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com

Περισσότερα για τη Sakae: www.instagram.com/sakae_kanzashi/