Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Οι Ολλανδοί πρωτοτυπούν μετατρέποντας τις τσίχλες σε παπούτσια! Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη δεύτερη σε μέγεθος ρυπογόνα αιτία της χώρας μετά τα τσιγάρα, τρεις εταιρίες συνεργάστηκαν για να παράξουν τα πρώτα στον κόσμο sneakers με σόλα από χρησιμοποιημένες τσίχλες.

Οι «Iamsterdam», «Explicit Wear» και «Gumdrop» κατάφεραν να δημιουργήσουν τα καινοτόμα παπούτσια «Gumshoe» ανακυκλώνοντας τσίχλες που συλλέγουν από τους δρόμους του Άμστερνταμ. «Ανακαλύψαμε ότι η τσίχλα κατασκευάζεται από ένα συνθετικό καουτσούκ. Αναλύοντας τα συστατικά της καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο καουτσούκ» αναφέρει η Anna Bullus, διευθυντικό στέλεχος της Gumdrop.

Το υλικό παράγεται σε κόκκους που στη συνέχεια χυτεύονται για να δημιουργήσουν τη σόλα του υποδήματος, η οποία στο κάτω μέρος της φέρει την αναπαράσταση του χάρτη της πόλης του Άμστερνταμ, έχει άρωμα τσιχλόφουσκας κι είναι το ίδιο ανθεκτική όπως το κανονικό καουτσούκ.

Για την κατασκευή τεσσάρων ζευγαριών χρειάζονται περίπου ένα κιλό τσίχλες που μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,5 τόνοι από αυτές σκορπισμένες σε όλη τη χώρα.

Συλλέγοντας το υλικό δε βοηθούν μόνο στην καθαριότητα των δρόμων αλλά κι απαλλάσσουν οικονομικά ως ένα βαθμό τις δημοτικές αρχές, που σπαταλούν μεγάλα ποσά για τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Ο Jonathan Van Loon, εκπρόσωπος της συνεργασίας, δήλωσε πως σκοπός τους ήταν ν’ αναζητήσουν έναν τρόπο ώστε ν’ αφυπνίσουν τους ανθρώπους για το πρόβλημα που συναντούν καθημερινά σε όλες τις περιοχές και κανείς δε νοιάζεται γι’ αυτό.

Τα παπούτσια θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη σελίδα της Gumshoe κι οι λάτρεις των sneakers αναμένεται να ξετρελαθούν. Έξυπνες ιδέες όπως αυτή, αποδεικνύουν ότι για κάθε άσχημη συνέπεια προερχόμενη από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει κι η αντίστοιχη λύση.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.theverge.com