Η φημισμένη Όπερα του Σιδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Νωρίτερα το  Εργατικό κόμμα της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε στηρίξει το αίτημα της Ελληνικής Κοινότητας της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας (Greek Orthodox Community of NSW) να φωταγωγηθεί η Όπερα του Σίδνεϊ με τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμηθεί έτσι η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της NSW, Jodi McKay, έστειλε σχετική επιστολή στην πρωθυπουργό της πολιτείας.

Ανάλογα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τα ελληνικής καταγωγής μέλη του πολιτειακού Εργατικού κόμματος  αγνοήθηκαν.

Η πρόταση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Σόφη Κότση (εκλέγεται στο Canterbury),  τον Steve Kamper (εκλέγεται στο Rockdale) και την γερουσιαστή Courtney Houssos αλλά δεν είχε αποτέλεσμα.

«Τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης  για την ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι μια σημαντική επέτειος και το αίτημα να φωταγωγηθεί η Όπερα με τα χρώματα της ελληνική σημαίας δεν πρέπει να αγνοηθεί» είπε η  ηγέτης των Εργατικών κα McKay και πρόσθεσε:

«Στην Αυστραλία ζει μια από της μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες όλου του κόσμου και οι Έλληνες της Νέας Νότιας Ουαλίας αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας.

Εξάλλου η κα Κότση παρατήρησε πως «η σύγχρονη Αυστραλία θα ήταν αγνώριστη

Χωρίς την συμβολή των Ελλήνων και  αυτή η επέτειος είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας».

Εξάλλου άλλες πόλεις στον κόσμο, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη τιμούν με ξέχωρο τρόπο την ελληνική εθνική επέτειο.

«Τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας είναι ιστορικής σημασίας και η επέτειος αυτή θα πρέπει να τιμηθεί»  είπε ο κ. Kamper

Με την σειρά της η κα Houssos κάλεσε  τον υπουργό Πολιτισμού της πολιτείας να πάρει θέση.

«Στην Όπερα», είπε, «γίνονται πολλές εκδηλώσεις και συχνά φωταγωγείται. Καλό είναι να αναγνωριστεί η σημασία της ιστορικής επετείου».

Τελικά η  πολιτειακή πρωθυπουργός έδωσε την έγκρισή της, κάτι που σχολίασε πολύ θετικά η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο neoskosmos.com