Η Google πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, κατά την οποία παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες αναζήτησής της, καθώς και άλλες δυνατότητες που σύντομα θα γίνουν διαθέσιμες στους χρήστες. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες είναι η λειτουργία «Hum to Search», με την οποία μπορούμε να σιγομουρμουρίζουμε μια μελωδία και να μας εμφανίζεται ο τίτλος του κομματιού που ψάχνουμε.

Η λειτουργία γίνεται διαθέσιμη αφού πατήσουμε στο μικρόφωνο και πούμε «what’s this song?» ή απλώς πατώντας στο κουμπί «search a song». Στη συνέχεια, χρειάζεται να σιγομουρμουρίσουμε για 10 έως 15 δευτερόλεπτα μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα στο Google Search. Πώς όμως λειτουργεί αυτή η δυνατότητα;

Συγκεκριμένα, βασίζεται σε εξελιγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης που διαχωρίζουν την ηχογράφηση του χρήστη σε “κομμάτια” και στη συνέχεια εντοπίζουν το τραγούδι συγκρίνοντας αυτά τα κομμάτια με ηχογραφήσεις από στούντιο, αλλά και από άλλους ανθρώπους που σφυρίζουν ή σιγοτραγουδούν. Είναι ρυθμισμένοι, μάλιστα, να αποκόπτουν τους άλλους ήχους (π.χ. μουσικά όργανα από ηχογραφήσεις) για να εστιάζουν αποκλειστικά στη φωνή.

Η λειτουργία “Hum to Search” θα εμφανιστεί σύντομα στις εφαρμογές για συσκευές Android και iOS, με την έκδοση για Android να υποστηρίζει ήδη περισσότερες από 20 γλώσσες, αλλά αυτή του iOS να περιορίζεται για την ώρα μόνο στα Αγγλικά. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα επιτέλους να βρούμε εκείνο το κομμάτι που μας έχει κολλήσει, αλλά δεν θυμόμαστε ακριβώς πώς πάει.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com