Όσο ήταν παιδί που μεγάλωνε στο Κάλι της Κολομβίας, η Ντιάνα Τρουγίλο ξάπλωνε κάτω από τα αστέρια, κοίταζε τον ουρανό και σκεφτόταν «κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί έξω που θα είναι καλύτερο από αυτό εδώ». Την περασμένη εβδομάδα, η Τρουγίλο είχε την ευκαιρία να δει από μόνη της εάν υπήρχε κάτι, όταν το ρόβερ Perseverance της NASA, του οποίου είναι διευθύντρια πτήσης, προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη.

«Η κατανόηση του εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι το απόλυτο ερώτημα», δήλωσε η Τρουγίλο, μηχανικός αεροδιαστημικής, στο CBS News. «Ελπίζω ότι εντός ενός έτους από τις επιχειρήσεις στην επιφάνεια του Άρη θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση».

Ως μία από τις ελάχιστες ισπανικής καταγωγής γυναίκες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, η Τρουγίλο δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες που τη βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή της αεροδιαστημικής επιστήμης και να προσληφθεί στη δουλειά των ονείρων της, στη NASA.

Όπως είχε δηλώσει στο TechCrunch το 2018, μεγάλωσε με τη νοοτροπία πως το έργο των γυναικών είναι να φροντίζουν τους άνδρες του σπιτιού και η μητέρα της εγκατέλειψε τις σπουδές της όταν γνώρισε τον πατέρα της και έμεινε έγκυος σε εκείνη.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

«Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 12 χρόνων. Μετά από αυτό, η μητέρα μου δεν είχε τίποτα. Καθόλου χρήματα. Δεν είχαμε καν φαγητό. Βράζαμε ένα αυγό, το κόβαμε στη μέση και αυτό ήταν το μεσημεριανό μας γεύμα για εκείνη την ημέρα», είπε. «Θυμάμαι απλώς να ξαπλώνω στο γρασίδι και να κοιτάζω τον ουρανό και να σκέφτομαι: “Κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί έξω που να είναι καλύτερο από αυτό εδώ”. Κάποια άλλα είδη που φέρονται μεταξύ τους καλύτερα ή εκτιμούν τους ανθρώπους περισσότερο».

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η NASA τον Σεπτέμβριο, είχε προσθέσει: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κολομβία. Υπήρχε πολλή βία στη χώρα μου, οπότε για εμένα το να κοιτάζω ψηλά τον ουρανό και να βλέπω τα αστέρια ήταν το ασφαλές καταφύγιό μου».

Όταν έγινε 17 ετών, η Τρουγίλο, που δεν μιλούσε καν αγγλικά, πέταξε στο Μαϊάμι με μόλις 300 δολάρια στην τσέπη της για να ξεκινήσει τη ζωή της με τον τρόπο που εκείνη ήθελε να ζήσει, σύμφωνα με το CBS News.

Εργαζόταν ως καθαρίστρια για να βγάζει τα προς το ζην

Για να περάσει στο κοινοτικό κολέγιο, βρήκε μια δουλειά καθαρίστριας σε σπίτια και μπόρεσε τελικά να γίνει δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όπου πήρε πτυχίο στη μηχανική αεροδιαστημικής. «Είδα τα πάντα στον δρόμο μου ως μια ευκαιρία», δήλωσε στο CBS News. «Δεν το είδα ποτέ ως “δεν το πιστεύω ότι κάνω αυτή τη βραδινή δουλειά” ή “δεν μπορώ να το πιστέψω ότι είμαι καθαρίστρια. Καθαρίζω μπάνια τώρα”. Ήταν περισσότερο ως “χαίρομαι που έχω δουλειά και μπορώ να αγοράσω φαγητό και μια στέγη για να κοιμάμαι”. Και έτσι, νομίζω πως όλα αυτά τα πράγματα με διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαι σήμερα και με βοηθούν να βλέπω τη ζωή διαφορετικά».

Η Τρουγίλο έκανε αίτηση στην Ακαδημία της NASA στο τελευταίο έτος των πανεπιστημιακών της σπουδών και ήταν η πρώτη ισπανόφωνη μετανάστρια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το TechCrunch. Η NASA την προσέλαβε εκείνη τη χρονιά και το 2009 έγινε μηχανικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών για το ρόβερ Curiosity, το οποίο προσγειώθηκε με ασφάλεια στον Άρη το 2012.

Η σκληρή δουλειά την αντάμειψε

«Ως μικρό παιδί, είδα τις γυναίκες στην οικογένειά μου να εγκαταλείπουν πολλά από τα όνειρά τους. Αυτό μου έδωσε την επιμονή να λέω πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το όνειρό μου», είπε στο TechCrunch. «Θέλω να είμαι εκεί έξω και να δείξω στην οικογένειά μου ότι οι γυναίκες έχουν αξία, ότι οι γυναίκες έχουν σημασία».

Τώρα, ως μέλος του Jet Propulsion Lab της NASA, η Τρουγίλο είναι κάτι παραπάνω από την απόδειξη αυτής της αξίας, καθώς η σκληρή δουλειά της τη βοήθησε στη δημιουργία του ρομποτικού βραχίονα που το Perseverance θα χρησιμοποιήσει για να συλλέξει δείγματα βράχων από τον Άρη κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Τα δείγματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το έδαφος και εάν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους ζωή εκεί.

Η Τρουγίλο βοηθά επίσης στην ενίσχυση της κληρονομιάς της, και την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε την πρώτη ισπανόφωνη μετάδοση της NASA όσον αφορά σε πλανητική προσγείωση. Η Τρουγίλο είπε ότι ο στόχος της είναι να βοηθήσει την επόμενη γενιά Λατίνων γυναικών να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να είναι επιτυχημένες στον κόσμο του STEM. «Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, οι θείοι, οι ηλικιωμένοι, όλοι πρέπει να το δουν αυτό», δήλωσε στο CBS News. «Και πρέπει να δουν και μία γυναίκα εκεί. Για να γυρίσουν στη νέα γενιά και να πουν: “Αφού μπορεί αυτή να το κάνει, μπορείς κι εσύ”».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη She Can STEM (@shecanstem)

*Διαβάσαμε την είδηση στο iefimerida.gr