Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου η στάση του μετρό στο Σύνταγμα πλημμύρισε χιλιάδες βιβλία. Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία του συλλόγου «WinCancer» που οργάνωσε τη δράση «ΔιαβάΖω συλλέγουμε βιβλία για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία».

Η Πίστη  Κρυσταλλίδου – Σιάχου οργάνωσε αυτή τη δράση γιατί όπως μας αναφέρει αισθάνεται την ανάγκη να συνεχίσει να στηρίζει το όραμα του συζύγου της Δημήτρη Σιάχου που ήθελε ο καρκίνος να πάψει να είναι στίγμα, υποστηρίζοντας ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι εξωστρεφείς και να μην κλείνονται στον εαυτό τους.

Η ίδια περιγράφει την προσωπική τους εμπειρία, που ήταν και ο λόγος αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας «Αυτό που βιώσαμε στα νοσοκομεία ως ασθενής εκείνος κι ως συνοδός του είναι ότι έβρισκε διέξοδο στα βιβλία. Δηλαδή διάβαζε κι αυτό τον έκανε τουλάχιστον για λίγο να φεύγει από το περιβάλλον του νοσοκομείου, από την σκληρή πραγματικότητα. Τον βοηθούσε το να διαβάζει ένα βιβλίο. Το βλέπαμε και σε άλλους ασθενείς βέβαια αυτό όπως και σε συνοδούς, διότι οι ώρες αναμονής είτε για τις εξετάσεις, ή όταν περιμένεις έξω από τον θάλαμο ή όταν ο ασθενής κοιμάται, είναι ατελείωτες».

Επίσης μας εξηγεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ένα βιβλίο για έναν ασθενή και πόση δύναμη ο ίδιος μπορεί να αντλήσει «Μπορεί να είσαι στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, να διαβάσεις 10 σελίδες και να ταξιδέψεις. Είναι μια μικρή απόδραση. Η νοσηλεία σ’ ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο είναι μια δύσκολη δοκιμασία, η ανάγνωση όμως ενός βιβλίου, μπορεί να την αλλάξει. Κι όταν το βιβλίο αυτό είναι δώρο, μεταφέρει στις σελίδες του ευχές, για να νικήσει ο ασθενής, αλλά κι οι οικείοι του, κυρίως το φόβο του καρκίνου»

Η δράση #ΔιαβάΖω ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών της, καταφέρνοντας να συλλέξει πάνω από 5.000 βιβλία. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου γέμισε ασφυκτικά τους χώρους αποθήκευσης με το «δώρο» της ελπίδας.

Τώρα πλέον οι άνθρωποι του «WinCancer» επιφορτίστηκαν με αυτή την ωραία ευθύνη, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, για να μεταφέρουν με τη σειρά τους το «δώρο» που ο κόσμος τους χάρισε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις δράσεις του «WinCancer» στο www.wincancer.gr

Διαβάσαμε την είδηση στο www.koutipandoras.gr