Εάν υπήρχε ένα άτομο που ήταν έτοιμο να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του δουλειάς της στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, αυτό είναι η Pranjal Jain.

Η δευτεροετής πλέον φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Cornell, η οποία ξεκίνησε να οργανώνεται και να υπερασπίζεται διάφορους σκοπούς σε ηλικία μόλις 11 ετών, έχει δημιουργήσει σήμερα μια ολόκληρη παγκόσμια κοινότητα για την ενδυνάμωση των γυναικών στο διαδίκτυο.

Το Global Girlhood είναι μια ψηφιακή κοινότητα που στοχεύει να επεκτείνει την αντιπροσώπευση των γυναικών στο διαδίκτυο μέσω των ιστοριών τους από τα site και στους λογαριασμούς τους στα social media. Μέσω αυτής της ομάδας, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν ένα φόρουμ για να γράψουν και να μοιραστούν τις ιστορίες των γυναικών που τις εμπνέουν στις κοινότητές τους. Και αν ακούσετε την Jain, θα σας πει ότι ο ψηφιακός ακτιβισμός και ψηφιακή δράση είναι το μέλλον. Παρακάτω, μιλά για το έργο της και γιατί πρέπει όλοι να είμαστε παγκόσμιοι πολίτες.

«Ήμουν 11 ή 12 χρονών όταν πρωτοξεκίνησα να οργανώνομαι γύρω από διάφορα κινήματα. Εκείνη την εποχή, βίωνα διαδικτυακό εκφοβισμό και οι δάσκαλοί μου και η διοίκηση του σχολείου δεν ήξεραν πώς να με βοηθήσουν. Ήξερα ότι δεν ήμουν το μόνο άτομο που αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα, οπότε είχα κίνητρο να καλύψω αυτό το κενό μέριμνας και βοήθειας.

Δημιούργησα ένα πρόγραμμα σπουδών σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το παρουσίασα σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου μου. Έκανα επίσης ένα εργαστήριο στην τοπική βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκα με τον τότε περιφερειακό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για να βελτιώσω περαιτέρω το πρόγραμμα ενημέρωσης που είχα δημιουργήσει, να κατανοήσω καλύτερα το πως μπορώ να κινητοποιήσω τους νέους και να αναδείξω την δράση για την πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Την ίδια χρονιά, έγραψα στον εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαθαίναμε για την προεδρία και τα καθήκοντα της στο μάθημα των κοινωνικών σπουδών και ο δάσκαλός μου ανέφερε ότι έπρεπε να γεννηθεί κανείς στις ΗΠΑ για να γίνεις πρόεδρος του. Δεν γεννήθηκα εδώ και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν θα μπορούσα να γίνω πρόεδρος – αν ποτέ το ήθελα! Έγραψα λοιπόν στον τότε πρόεδρο γιατί πίστευα στο θεσμό του κράτους και πόσο πολύ θα ήθελα να γίνω πρόεδρος. Του έστειλα 100 γράμματα για να βεβαιωθώ ότι τα διάβασε. Έξι μήνες αργότερα, μου απάντησε! Αυτό με έκανε να αναγνωρίσω τη δύναμη της φωνής μου και το ότι θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω για να επηρεάσω τον κόσμο.

Μου αρέσει να σκέφτομαι το Global Girlhood ως την εpωτική μου επιστολή προς τον κόσμο. Μεγαλώνοντας ως πρώην μετανάστρια από τη Νότια Ασία στην Αμερική, χωρίς έγγραφα, ένιωσα ότι δεν είδα ποτέ γυναίκες που έμοιαζαν με εμένα, που είχαν παρόμοιο υπόβαθρο με εμένα, να κάνουν τη δουλειά που θα ήθελα να κάνω.

Ήθελα πραγματικά να επαναπροσδιορίσω την προσέγγιση της γυναικείας ενδυνάμωσης. Το Global Girlhood είναι ένα forum όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν ιστορίες για τις γυναίκες που τις εμπνέουν. Οι συγγραφείς μας βγαίνουν στις τοπικές τους κοινότητες και παίρνουν συνέντευξη από γυναίκες που ξεχωρίζουν για το έργο και την προσωπικότητα τους. Συνήθως συνδέονται μέσω των social media. Στην πραγματικότητα, έχω βρει τιε περισσότερες επαφές από το LinkedIn. Αυτο σαν γεγονός με βοηθά να βελτιώσω τις δεξιότητές μου και να αφηγηθώ την ιστορία μου μέσα από έναν επαγγελματικό φακό, ενώ μου επιτρέπει να συνδεθώ με άτομα στα οποία διαφορετικά δεν θα είχα καμία πρόσβαση. Κάθε φορά που έχω μια μια συνέντευξη ή μια συζήτηση, θα πάω και θα αναζητήσω όλους όσους επικοινώνησα αμέσως στο LinkedIn, γιατί θέλω να συνεχίσω να επεκτείνω το δίκτυό μου και να υποστηρίζω και άλλους ανθρώπους. Είμαι υπέρ της δικτύωσης και αισθάνομαι ότι είναι ένας τόσο έξυπνος τρόπος χρήσης του LinkedIn.

Οι συγγραφείς και η οργανωτική ομάδα μας βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και είναι μια καταπληκτική διεθνής κοινότητα. Ενθαρρύνουμε πολλούς διαπολιτισμικούς διαλόγους, καθώς και την παγκόσμια ιθαγένεια. Και, καθώς μπορώ να μοιραστώ τα άρθρα μας στο LinkedIn, μου επιτρέπεται έτσι να προσεγγίσω ένα παγκόσμιο κοινό.

Το Global Girlhood δεν θα υπήρχε χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας – ολόκληρο το σύστημά μας τρέχει στο Microsoft Excel! Έχουμε αυτό το γιγάντιο έγγραφο με αποθηκευμένες άπειρες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν τις ιστορίες μας και συνεργαζόμαστε σε πραγματικό χρόνο με τις υπόλοιπες γυναίκες της ομάδας για να τις παράγουμε. Δεδομένου ότι η οργάνωση έχει συγγραφείς σε όλα τα μέρη του κόσμου, είναι το εργαλείο που μας κρατά συνδεδεμένους και διασφαλίζει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να συνδεθούν στην ομάδα μας τώρα από ό,τι όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά αυτήν την αποστολή. Μπορούμε να οργανωθούμε ψηφιακά, κάτι που βοηθά στο χτίσιμο μιας δυνατής και αποτελεσματικής δράσης. Πραγματικά πιστεύω ότι μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας και της συνεργασίας οι νέοι θα πρωτοστατήσουν στην παγκόσμια ιθαγένεια.

*Πηγή είδησης