Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλές πόλεις της Γερμανίας αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες. Λόγω της εντολής που έλαβε η Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση των ρύπων κυρίως διοξειδίου του αζώτου κι άλλων σωματιδίων, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης οχημάτων εντός των πόλεων, οι Γερμανοί προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Barbara Hendricks, θεωρεί την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υψίστης προτεραιότητας. Η κατάσταση μάλιστα, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η Γερμανία μαζί με άλλες 8 χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν πρόλαβαν την προθεσμία της 30ης Ιανουαρίου για μείωση της ρύπανσης.

Τα μέτρα κι οι προτάσεις που συζητούνται προς αυτήν την κατεύθυνση εκτός από τις δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, είναι η δημιουργία ζωνών με χαμηλές εκπομπές ρύπων καθώς κι οι αυστηρότεροι κανονισμοί όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων από λεωφορεία, ταξί κι άλλα οχήματα.

Η δωρεάν χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας, από τη μία θα ικανοποιήσει τους πολίτες και θα τους κατευθύνει στην αποχή από τη χρήση των δικών τους μέσων μεταφοράς, από την άλλη όμως θα υπάρχουν σίγουρα συνέπειες σε άλλους τομείς όπως αυτόν της οικονομίας.

Προς το παρόν όλα είναι υπό συζήτηση και καμία οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί.