Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Malala ήταν μόλις 11 ετών όταν ξεκίνησε να γράφει ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό ημερολόγιο που έμελλε να συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα. Σ’ αυτή της την προσπάθεια, συνοδοιπόρος κι αρωγός ήταν πάντοτε ο πατέρας της που την ενθάρρυνε να συνεχίζει να μεταφέρει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Gul Makai (Λαϊκή ηρωίδα του Πακιστάν)

Όταν την ανακάλυψε το BBC Urdu και δημοσίευσε το ημερολόγιο της, κατέγραφε την επιθυμία της να παραμείνει στην εκπαίδευση και να συνεχίσουν τα κορίτσια να έχουν την ευκαιρία να μορφωθούν.

Τον Ιανουάριο του 2009, όταν το σχολείο της θα έκλεινε για τις χειμερινές διακοπές, έγραψε ότι οι συμμαθήτριές της δεν ήταν ενθουσιασμένες γι’ αυτό, διότι ήξεραν πως εάν οι Ταλιμπάν εφάρμοζαν το διάταγμά τους για την απαγόρευση των κοριτσιών στη μόρφωση, δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν ξανά στο σχολείο.

Πολλά από τα κορίτσια εκείνη την περίοδο παρατούσαν το σχολείο για να μη στοχοποιηθούν ή προσπαθούσαν να φορούν απλά ρούχα και όχι τις επίσημες σχολικές στολές τους για να μην τραβούν την προσοχή.

Δυστυχώς όμως τον Οκτώβριο του 2012 κι ενώ ήταν ήδη δημοφιλής στο Πακιστάν, ένας ένοπλος Ταλιμπάν επιβιβάστηκε στο σχολικό λεωφορείο κι άνοιξε πυρ τραυματίζοντας την ίδια στο κεφάλι και δύο ακόμη συμμαθήτριές της. Ύστερα από αυτή τη δραματική τροπή τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης άρχισαν να παρακολουθούν στενά την πορεία της. Αρχικά υποβλήθηκε σε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Πακιστάν κι αργότερα μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για την αποκατάσταση της υγείας της.

Οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους ισχυρίστηκαν ότι της επιτέθηκαν γιατί προωθούσε την «κοσμική εκπαίδευση» (δηλ. τη μη θρησκευτική) κι απείλησαν ότι θα της επιτίθονταν ξανά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής της, η δημοφιλία της εκτοξεύθηκε. Τον Ιανουάριο του 2013 πήρε τελικά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και την ίδια χρονιά το περιοδικό Time της έδωσε τον τίτλο του ανθρώπου με την μεγαλύτερη επιρροή. Τότε ήταν που προτάθηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάγκη της Malala να αποκαλύψει τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκείνη και τα υπόλοιπα κορίτσια στην περιοχή της προσπαθούσαν να μορφωθούν, την έκανε μια παθιασμένη ακτιβίστρια που πέτυχε τελικά να διαδώσει το μήνυμά της παγκόσμια.

Έτσι,  το 2014 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κι αυτόματα έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κέρδισε αυτό το βραβείο στην ιστορία του θεσμού. Επίσης μέσω της καμπάνιας της κατάφερε να βοηθά παιδιά σε όλο τον κόσμο να μορφωθούν, μέσω ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά της.

Σήμερα η Malala Yousafzai ζει στη Μεγάλη Βρετανία, έχει κερδίσει πλήθος άλλων βραβείων από χώρες κι οργανισμούς ενώ ξεκίνησε να φοιτά στο τμήμα Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομίας σε πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πρόσφατα έγινε δεκτή. Παράλληλα συνεχίζει τη δράση της ευαισθητοποιώντας ακόμη κι αρχηγούς κρατών που δέχονται να την συναντήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά της.