Παγκόσμια διάκριση για την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Σχολής, Φοίβος Μαδιανός, «η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατέκτησε τη θέση 76-100, την καλύτερη θέση που έχει επιτύχει τμήμα του ΕΚΠΑ, και συμπεριλήφθηκε στη «λίστα της Σαγκάης» η οποία καταρτίζεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια».

«Η μεγάλη επιτυχία της Σχολής οφείλεται στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και στο έργο των καθηγητών» συνεχίζει ο κ. Μαδιανός, υπογραμμίζοντας ότι η Οδοντιατρική Σχολή είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που εμφανίζει βαθμολογία στον δείκτη AWARD, δηλαδή στα σημαντικά βραβεία/διακρίσεις καθηγητών και ερευνητών του τμήματος.

Τόσο η προπτυχιακή όσο και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση της Σχολής είναι εξαιρετικού επιπέδου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδοδοντιατρικής, που έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, έχει κριθεί ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Παιδοδοντιατρική στην Ευρώπη.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1911, επ’ ονόματι «Οδοντιατρικό Σχολείο», ενώ, τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον νέο Οργανισμό της Αστυκλινικής του Εθνικού Πανεπιστημίου, δημιουργήθηκε Τμήμα Οδοντιατρικής και Στοματολογίας, το οποίο αποτέλεσε τον πρώτο χώρο διδασκαλίας και ασκησης της οδοντιατρικής.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1915-1916, οι πόρτες του Οδοντιατρικού Σχολείου άνοιξαν και δέχτηκε τους πρώτους/τες φοιτητές/τριες, οι οποίοι το 1919 έλαβαν και το πτυχίο τους. Ανάμεσα στους είκοσι πρώτους πτυχιούχους διακρίνονται και οι πρώτες τέσσερις γυναίκες οδοντίατροι, οι Αρτ. Καρκαζή, Ελ. Καλαφάτη, Β. Πετούση και Αικ. Παπαδοπούλου-Θεοδώρου.

Ακόμα, στις 29 Αυγούστου του 1969, εγκαινιάστηκε το κτίριο του Οδοντιατρικού Τμήματος στο Γουδή, όπου βρίσκεται ακόμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έναν χρόνο αργότερα, νομοθετήθηκε η αναβάθμιση του Οδοντιατρικού Τμήματος σε Οδοντιατρική Σχολή, ανεξάρτητη και ισότιμη προς τις άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1971, μέλη της Σχολής, και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Οδοντικής, συμμετείχαν για πρώτη φορά στο συνέδριο της IADR (International Association for Dental Research) με πέντε παρουσιάσεις Παθολογίας και Θεραπευτικής, κάνοντας έτσι τα πρώτα της βήματα προς τη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.ellines.com