Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Αν κάποιος θέλει να γνωρίσει την μαγεία από τις εικόνες που γεννάει η φύση με τον πιο απλό τρόπο, θα μπορούσε να επιδιώξει ένα ταξίδι στη Σιβηρία για να περπατήσει στην παγωμένη λίμνη Baikal ή λίμνη Βαϊκάλη όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι. Είναι η πιο βαθιά, η πιο παλιά κι η πιο καθαρή λίμνη του κόσμου.

Χαρακτηρίζεται κι ως «δεξαμενή» της μεγαλύτερης ποσότητας γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Με βάθος 1.642m σε αιχμαλωτίζει μόλις την αντικρίσεις. Ο πάγος της διαρκεί ως τον Μάιο  αλλά όσο υφίσταται είναι καμβάς για να σχηματίζονται εικόνες που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Οι φυσαλίδες μεθανίου κι οξυγόνου που παγώνουν από τη μια στιγμή στην άλλη δημιουργούν έναν κόσμο μοναδικής ομορφιάς κι οι εικόνες θαρρείς πως ξεπήδησαν από ένα τρισδιάστατο φωτογραφικό project.  Κάθε τόσο δημιουργούνται ρωγμές στην παγωμένη κρούστα της λίμνης που επιτρέπουν στο οξυγόνο να κρατά ζωντανούς τους οργανισμούς και τα ψάρια.  Ο θόρυβος από τις ρωγμές μερικές φορές είναι τόσο δυνατός που μοιάζει με κεραυνό.

Τα νερά της Baikal είναι τόσο καθαρά και διάφανα που μπορεί κάποιος να δει ακόμη και σε βάθος 40μέτρων από την επιφάνεια στο βυθό. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως έναν τεράστιο καθρέφτη που μέσα του κρύβονται εντυπωσιακές εικόνες. Άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια που η λίμνη είναι παγωμένη εκτός από ανθρώπους που περπατούν ή κάνουν πατινάζ πάνω στον πάγο της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατασκηνώνουν αναμένοντας να βγάλουν μια φωτογραφία από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Αν κι όπως λένε οι περισσότεροι επισκέπτες είναι δύσκολο να συλλάβει ο φωτογραφικός φακός, όσο καλός κι αν είναι, το θαύμα που δημιουργεί η φύση.

Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία της κι η ακριβής χρονολογία που δημιουργήθηκε. Το μόνο που πασχίζουν όλοι είναι να μείνει ανέπαφη από μολύνσεις και παρεμβάσεις και να διατηρηθεί όπως είναι, χαρίζοντας σε όλους εικόνες όπως αυτές που ο φωτογραφικός φακός της Kristina Makeeva κατάφερε ν’ απαθανατίσει. Το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από μαγικό!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.boredpanda.com

*Περισσότερα για την Kristina Makeeva στο www.instagram.com/hobopeeba/