Το σημαντικό βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας Costa Book of the Year απέσπασε το βιβλίο The Cut Out Girl του Bart van Es, το οποίο καταγράφει τη συγκλονιστική ιστορία της επιζώσας του Ολοκαυτώματος Lien de Jong, η οποία μάλιστα ήταν παρούσα κατά την απονομή του βραβείου στο Λονδίνο.

Η Lien de Jong ήταν μικρό κορίτσι όταν οι Εβραίοι γονείς της την έστειλαν για να την προστατεύσουν σε μία θετή οικογένεια χριστιανών στην Ολλανδία, προτού οι ίδιοι συλληφθούν και δολοφονηθούν. Η ιστορία της παρέμενε άγνωστη μέχρι να τη φέρει στο φως ο Bart van Es, καθηγητής στην Οξφόρδη, εγγονός του ζευγαριού που την έσωσε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο συγγραφέας δήλωσε: «Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι καλό κι η ύπαρξή του χρήσιμη. Ένας τρομακτικός λόγος, αφού ο αντισημιτισμός, ο ακραίος εθνικισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν σήμερα όπως δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια. Κι ένας διαφορετικός λόγος, αφού το βιβλίο αυτό είναι θεραπευτικό».

Από την πλευρά της, η 85χρονη σήμερα Lien de Jong είπε: «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι η ιστορία μου θ’ άξιζε να καταγραφεί. Υπήρχε αυτή η ιστορία, αλλά μετά τον πόλεμο κανείς δε μιλούσε γι’ αυτήν, δεν ήταν θέμα. Κανείς δεν ήξερε την ιστορία μου πριν από τον πόλεμο, κανείς δεν την ήξερε στη διάρκεια του πολέμου. Ένιωθα ότι δεν είχα γεννηθεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ήμουν ζωντανή, όμως ένιωθα ότι είχα μόλις ξεκινήσει τη ζωή μου μετά τον πόλεμο – πιο πριν, δεν είχα λόγια».

*Διαβάσαμε την είδηση στο diastixo.gr