Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη
Στο κλάμα ενός μωρού όσο κι αν λειτουργούν το ένστικτο κι η διαίσθηση, η αγκαλιά κι η φροντίδα, υπάρχουν στιγμές που οι γονείς σηκώνουν τα χέρια ψηλά κι αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για να ηρεμήσει το μωρό τους.
Την απάντηση έρχονται να δώσουν με την εφαρμογή που δημιούργησαν τρεις φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Οι Αναστασία Ντράχα, Ανδρέας Λουτζίδης κι Ιάσονας Χατζηκώστας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, κατάφεραν να βρουν τον τρόπο για να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ νεογνών και γονιών.
Η εφαρμογή που δημιούργησε η ομάδα iCry2Talk, προκρίθηκε ήδη στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft «Imagine Cup 2018» που αφορά στην φοιτητική καινοτομία και θα διεξαχθή τον Ιούλιο του 2018.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή με τη χρήση τεχνικών βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep machine learning), καθώς κι άλλων ανάλογων στοιχείων, έχει τη δυνατότητα ν’ αποκωδικοποιεί το κλάμα ενός μωρού και να το μεταφράζει, έτσι ώστε ο γονιός ν’ αντιλαμβάνεται την αιτία του κλάματος και να προσφέρει στο παιδί του αυτό που χρειάζεται πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα.
Το κλάμα ηχογραφείται για 7 δευτερόλεπτα, επεξεργάζεται κι η πρόβλεψη για την αιτία έρχεται υπό τη μορφή εικόνας, κειμένου κι ήχου στο τάμπλετ ή στο κινητό του γονέα. Αυτό γίνεται με την αποστολή του ηχογραφημένου κλάματος σε μια βάση δεδομένων η οποία συνεχώς ανανεώνεται κι εμπλουτίζεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν αποκωδικοποιηθεί κλάματα που αφορά σε διάφορες ανάγκες όπως άλλαγμα πάνας, πείνα, πόνος, αυξομείωση θερμοκρασίας, ανάγκη για ρέψιμο ή για ύπνο.
Η Αναστασία Ντράχα λέει πως μέχρι τώρα πιο ακριβείς είναι οι προβλέψεις που έχουν να κάνουν με πόνο ή με πείνα. Ευελπιστούν όμως ότι με τη βοήθεια εθελοντών γονέων τα δεδομένα θα διευρυνθούν και θα υπάρξουν ακόμη πιο ακριβείς προβλέψεις. Όπως δηλώνουν οι τρεις προπτυχιακοί φοιτητές της ομάδας, η εφαρμογή δε θέλει σε καμία περίπτωση ν’ αντικαταστήσει τη φροντίδα ενός νεογνού από το γονιό του με μια μηχανή, αλλά με την συγκεκριμένο τρόπο θέλει να συμβάλλει στην πιο γρήγορη ανταπόκριση του γονιού σ’ αυτό που έχει ανάγκη το μωρό του.
Ενημερώνει μάλιστα πως χρειάζεται «δωρητές κλάματος» ώστε να φτάσουν σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα κι όσοι εθελοντές θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να στείλουν στο icry2talkinfo@gmail.com, ώστε να τους δοθούν οι ανάλογες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής.
Η ομάδα συστάθηκε στα τέλη του 2017 κι είναι μια ακόμη ομάδα φοιτητών, όπου με τον επιβλέπων καθηγητή κ.Χατζηλεοντιάδη, καταφέρνει να προκριθεί σ’ έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό.
Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν και να γίνει η συγκεκριμένη εφαρμογή η λύση του μέλλοντος για να μειωθεί το άγχος κι η ανησυχία των γονιών που προέρχεται από το «ανεξήγητο» κλάμα ενός μωρού.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.ellines.com