Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη
Όλες οι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την τρίτη ηλικία μας αγγίζουν. Μας αγγίζουν περισσότερο από κάποιες άλλες, γιατί οι ηλικιωμένοι είναι συχνά εκείνοι που παραμελούμε περισσότερο. « Έχουν κάνει τον κύκλο της ζωής τους» σκεφτόμαστε κι αφήνουμε απλά το χρόνο να κυλά για εκείνους. Τις περισσότερες φορές πιστεύουμε πως οι ανάγκες της τρίτης ηλικίας είναι να δουν τα εγγόνια τους και να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους.
Κι όμως… οι ανάγκες της τρίτης ηλικίας ίσως είναι πολύ πιο διαφορετικές από αυτές που πιστεύουμε. Υπάρχουν ηλικιωμένοι γεμάτοι από όρεξη για ζωή, τρέλα, ακόμη και χορό! Υπάρχει η διάθεση αλλά όχι οι χώροι για να πραγματοποιηθούν αυτά που ονειρεύονται. Και τι ονειρεύονται; Κάτι τόσο απλό όπως ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να διασκεδάζουν και να χορεύουν με ασφάλεια.
Αυτή ήταν η επιθυμία της 63χρονης Anne Duncan και του 69χρονου συζύγου της Bill, που ζουν στο Aberdeen της Σκωτίας. Και οι δυο λατρεύουν τον χορό αλλά δεν υπήρχε ένας χώρος κατάλληλος στην περιοχή τους για να καταφέρουν να χορέψουν, αφού ο Bill διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πριν από μερικά χρόνια.
Η Anne σκέφθηκε πως πολλοί θα ήταν οι ηλικιωμένοι που θα ήθελαν να ζήσουν κάτι τέτοιο, μιας και ο χορός είναι όπως λέει «μια δραστηριότητα που τους μεταφέρει στην κατάσταση που βρισκόντουσαν πριν η άνοια τους επισκεφθεί». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για θεματικές βραδιές χορού, αφιερωμένες στην τρίτη ηλικία.
Η ιδέα της βρήκε υποστηρικτές τους ιδιοκτήτες μιας pub, της «Foundry Bar» και η διοργάνωση των θεματικών βραδιών «Boogie at the bar» ξεκίνησε. Οι βραδιές disco απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας που είτε νοσούν από άνοια, είτε απλά νιώθουν μοναχικά και νοσταλγούν στιγμές από τη νιότη ή απλά παρέα και φίλους.
Στις disco βραδιές είναι ευπρόσδεκτοι όλοι. Από τους νοσοκόμους που τους φροντίζουν, μέχρι οι κάτοικοι της περιοχής. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηρίζουν την προσπάθεια τους. Διάφορες εταιρίες, αλλά και πολίτες, είναι δίπλα τους και φροντίζουν με κάθε τρόπο να έχουν όλοι δικαίωμα στη διασκέδαση.
Το μαγαζί τους παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να διασκεδάσουν, η μουσική παίζει σε χαμηλή ένταση κι ο κάθε πελάτης έχει δικαίωμα να προσθέσει στην playlist της βραδιάς δύο τραγούδια που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εκείνον.
Μια μικρή ιδέα ενός ζευγαριού, εξελίχθηκε σε κάτι ωφέλιμο για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ο χορός, η κοινωνικοποίηση και η ανέμελη διάθεση ενισχύει ψυχικά και σωματικά τους ηλικιωμένους και χάρη στη Σκωτία έχουμε πια λόγους κι εμείς για να ελπίζουμε πως το παράδειγμα των ιδιοκτητών της pub, θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.doctv.gr