Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μια ομάδα ερευνητών από το «Ocean University» της Κίνας πρόσφατα δημοσίευσε στον επιστημονικό τύπο μια πρωτοποριακή μορφή ηλιακών πάνελ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κι από τις σταγόνες της βροχής.

Τα ηλιακά πάνελ που εδώ και χρόνια κυκλοφορούν κατασκευάστηκαν για ν’ αποδίδουν μόνο κατά τις ημέρες με ηλιοφάνεια. Με το νέο υβριδικό προϊόν θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε εκτός από τον ήλιο και τις βροχερές ημέρες και νύχτες, καθώς η κίνηση των σταγόνων της βροχής θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιστήμονες πέτυχαν το συγκεκριμένο σύστημα προσθέτοντας ένα ειδικό στρώμα γραφενίου και μια νανογεννήτρια τριβής (TENG). Παρόλο που η ιδέα δεν ήταν τελείως καινούρια, η πρόκληση ήταν ν’ αναπτύξουν ένα σύστημα που δεν θα ήταν περίπλοκο ή ογκώδες.

Η καινοτομία που οι ερευνητές θεωρούν πως θα κυκλοφορήσει σε διάστημα 5 ετών, θα εισάγει τις ηλιακές φάρμες σε μια νέα εποχή που η ενεργειακή απόδοση θα καλύπτει και τις 24 ώρες της ημέρας, δίνοντας νέα ώθηση στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.