Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ο γιατρός Jim Withers θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Όχι μόνο ως γιατρός αλλά κυρίως ως άνθρωπος.

Είναι Ανθρωπιστής με όλη τη σημασία της λέξης. Η αγάπη του για την ιατρική δεν φυλακίστηκε στους τοίχους ενός γραφείου ή ενός νοσοκομείου. Ενώ άλλοι συνάδελφοί του σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται τους ασθενείς στα ιατρεία τους, εκείνος τους επισκέπτεται στους σκοτεινούς δρόμους τους Πίτσμπουργκ, από το 1992.

Όταν ήταν ακόμη φοιτητής, έβλεπε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι άστεγοι της περιοχής του. Κάτω από γέφυρες ή σε χαρτόκουτα στα υγρά σοκάκια, υπήρχε έλλειψη πολλών ειδών πρώτης ανάγκης άλλα και ιατρικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι αυτοί έδειχναν δυσπιστία και δυσαρέσκεια προς την κοινωνία κι ήταν τρομερά δύσκολο να τους προσεγγίσει κάποιος.

Ξεκίνησε να τους επισκέπτεται δύο με τρία βράδια της εβδομάδας, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο, ώστε να μπορεί να πλησιάζει στα μέρη που σύχναζαν. Αργότερα έπαιρνε μαζί του και φοιτητές της ιατρικής ή εθελοντές και με τα σακίδιά τους προσέφεραν όσο περισσότερα μπορούσαν. Συνάντησε πολλούς να υποφέρουν από έλκη, από τραύματα, από καρκίνο και πολλές άλλες ασθένειες.

Η συνεργασία του μ’ έναν πρώην άστεγο τον Μάικ Σάλοους, ήταν ό,τι καλύτερο για να εισέλθει για τα καλά στην κοινότητα των αστέγων του Πίτσμπουργκ και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ο Μάικ τον συμβούλεψε μάλιστα να μην ντύνεται σαν γιατρός και να μη συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος αν ήθελε να κερδίσει το σεβασμό αυτών των ανθρώπων. Πολύ γρήγορα έγινε ο δικός τους άνθρωπος, πέρα από γιατρός τους. Αγνοώντας την όποια κριτική από συναδέλφους του, συνέχιζε τις επισκέψεις του χωρίς ποτέ να χάσει την αξιοπιστία του ως γιατρός ή ως άνθρωπος.

Ο Withers ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Operation Safety Net, ο οποίος αποτελεί πλέον μέλος του συστήματος υγείας του Πίτσμπουργκ. Ο οργανισμός αυτός, έχει 16 μόνιμους υπαλλήλους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και γιατρούς, ώστε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε άστεγους πέντε μέρες την εβδομάδα. Επίσης βοηθάει ώστε οι άνθρωποι αυτοί ν’ αποκτήσουν ασφάλεια υγείας και μάλιστα σε κάποιους από αυτούς κατάφερε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να φύγουν από τους δρόμους.

Σίγουρα ένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι άστεγοι, όμως οι πράξεις του και οι δραστηριότητές του μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και να σπάσουν το κατεστημένο.

Ο ίδιος λέει πως το να προσπαθείς να βρεις τρόπους να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος οργανισμός κι όλη αυτή η προσπάθεια, είναι μια συνεχής περιπέτεια. Η ιατρική περίθαλψη δεν έχει να κάνει μόνο με την επούλωση πληγών ή τη θεραπεία ασθενειών. Το σημαντικό σε όλη αυτή την ενέργεια σύμφωνα με τον Withers, είναι ο σχηματισμός μια κοινωνίας όπου ο καθένας από εμάς είναι άνθρωπος με αξία. Γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο άνθρωπος αυτός έχει αντιμετωπίσει πάνω από 26.000 περιστατικά κι έχει βοηθήσει πάνω από 10.000 άστεγους.

Τελικά ένας μόνος δεν είναι αρκετός αλλά είναι μια αρχή, από την οποία θα μπορούσαμε να πιαστούμε όλοι.

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.cnn.com