Ως η πιο πράσινη ευρωπαϊκή πόλη άνω των 50.000 κατοίκων αναδείχθηκε η Καλαμάτα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 54,4% των αστικών περιοχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας καλύπτεται από δέντρα (τα 23,2 από τα 42,6 τ.χλμ.).

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο “Κοπέρνικος”. Αυτό που μετρήθηκε ήταν το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι ελληνικές πόλεις που έπονται της Καλαμάτας είναι η Καβάλα με κάλυψη 44,6%, η Πάτρα με 36%, το Ηράκλειο με 17,2%, τα Ιωάννινα με 14,9%, η Αθήνα με 10,8%, η Θεσσαλονίκη με 9,6%, η Λάρισα με 5,5% και ο Βόλος με 4,9%.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε χαρούμενος για την αναγνώριση και σημείωσε ότι την τελευταία 15ετία έχουν γίνει πάνω από 20.000 φυτεύσεις στην Καλαμάτα, παρατηρώντας ότι ανάλογο σκεπτικό -ως προς τον ρόλο του πράσινου στην ποιότητα ζωής και ως ελάχιστο αντιστάθισμα στην συντελούμενη κλιματική αλλαγή- έχει και η δράση της περιφερειακής Αρχής η οποία προβλέπει κάθε έτος συγκεκριμένο κονδύλιο στον προϋπολογισμό της για φυτεύσεις υψηλού πρασίνου κατά μήκος του οδικού δικτύου στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.