Εάν οι πυροσβέστες έχουν μια απόλυτα ακριβή εικόνα για το τι πρόκειται να καεί και μπορούν να προβλέψουν πώς θα κινηθούν οι πυρκαγιές, θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα κατά την κατάσβεση.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που αφάνισαν σε μεγάλο βαθμό τα δάση της Καλιφόρνιας, παρακίνησαν επιστήμονες κάθε γνωστικού πεδίου να ανακαλύψουν νέους και καλύτερους τρόπους για την καταπολέμησή τους.

Η Startup Salo Sciences δημιούργησε μία εφαρμογή που ονομάζεται California Forest Observatory (CFO) και χρησιμοποιεί δορυφόρους και Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν χάρτη, γεμάτο μικρά πράσινα σημεία.

Κάθε ένα από αυτά τα σημεία αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό δέντρο, και συνολικά αντιπροσωπεύει μία από τις πιο λεπτομερείς δορυφορικές διαθέσιμες εικόνες της επιφάνειας της γης.

Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές της πυροσβεστικής να προβλέψουν και να σχεδιάσουν από πού ξεκινούν οι πυρκαγιές, πού μπορούν να κατευθυνθούν και πόσο καταστροφικές θα μπορούσαν να γίνουν χρησιμοποιώντας πληροφορίες, όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου και το ύψος της βλάστησης του εδάφους.

Το CFO δημιουργεί αυτές τις εικόνες μέσα από μια σειρά από 100 δορυφορικών καμερών που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία σχηματίστηκε από επιστήμονες της NASA και ονομάζεται Planet.

Το νέο εργαλείο θα ενημερώνεται κάθε χρόνο μετά τη λήξη της περιόδου πυρκαγιάς, αν όχι συχνότερα. Οι πυροσβέστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να προβλέψουν πώς μπορούν να εξαπλωθούν οι τρέχουσες εστίες φωτιάς, καθώς συμβαίνουν, σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με το Fast Company.

Παρομοίως, το κράτος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον χάρτη για να σχεδιάσει τη διαχείριση των δασών, έτσι ώστε να αποτρέψει μελλοντικές πυρκαγιές.

Η ομάδα ελπίζει να παρέχει παρόμοιους χάρτες για άλλες περιοχές. «Η Καλιφόρνια θεωρούμε ότι είναι δοκιμαστική υπόθεση και ήδη έχουμε να μιλάμε με ορισμένους οργανισμούς στην προσπάθειά μας να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές».

*Διαβάσαμε την είδηση στο news247.gr