Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Αν αναλογιστείς πoιο είναι το υλικό που χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινή σου ζωή, θα διαπιστώσεις εύκολα και γρήγορα πως δεν είναι άλλο από το πλαστικό. Η αλόγιστη χρήση του επιφέρει άκρως βλαβερά αποτελέσματα στο περιβάλλον, όπως είναι η μόλυνση των υδάτων ή η επιβάρυνση των δημόσιων χώρων. Ποιος, όμως, από εμάς θα φροντίσει στην πράξη ν’ αλλάξει αυτή του τη συνήθεια;

Ο καλλιτέχνης Daniel Webb αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα αλλαγής συμπεριφοράς απέναντι στο πλαστικό και την αλόγιστη χρήση του. Συγκεκριμένα, ο νεαρός άνδρας που κατοικεί στην κωμόπολη Μάργκεϊτ της Αγγλίας, αποφάσισε γι’ αρχή να αποθηκεύσει όλα τα πλαστικά είδη που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ξεκινώντας τη διαδικασία αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κατάφερε να δημιουργήσει ένα χρόνο αργότερα μία τοιχογραφία διάσπαρτων πλαστικών ειδών την οποία κι ονόμασε «Everyday Plastic».

Η εν λόγω τοιχογραφία περιείχε ετικέτες ρούχων, πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα, οδοντόβουρτσες, καπάκια καφέ και διάφορα άλλα είδη καθημερινής χρήσης. Αξίζει να επισημανθεί πως συμπεριλαμβάνονταν στο έργο τέχνης και 22 πλαστικές σακούλες, ένα νούμερο, δηλαδή, αρκετά απογοητευτικό, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα μόνο άτομο.

Η ιδέα για όλο αυτό το project, του ήρθε ένα βράδυ που έτρεχε κατά μήκος της ακτής και παρατήρησε πόσα πλαστικά επέπλεαν στα κύματα της θάλασσας. «Πόσο πλαστικό είναι μέσα στη θάλασσα; Ποια από αυτά είναι δικά μου; Ανακυκλώνω όσο θα έπρεπε; Πόσα σκουπίδια θα μπορούσε να παράγει ένα μόνο άτομο;» αναρωτήθηκε!

Σήμερα, δηλώνει χαρούμενος για το έργο του κι αναφέρει πως αυτό που ξεκίνησε ως πείραμα κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τόσους πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη. «Με τη βοήθεια του φωτογράφου, Ollie Harrop θέλω ν’ απαθανατίσω και να μοιραστώ με τους ανθρώπους τι σημαίνει πραγματικά η ετήσια χρήση πλαστικού» δήλωσε και με το έργο του συγκλονίζει κι εμάς που συνειδητοποιούμε το μέγεθοςκαι την αλόγιστη χρήση των πλαστικών.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.metro.co.uk