Ένα καταφύγιο ζώων στην Ταϊλάνδη φροντίζει καθημερινά εκατοντάδες αδέσποτους σκύλους, τραυματισμένους, άρρωστους ή παράλυτους, στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή αφού καταφέρνουν να περπατήσουν ξανά με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.
Το καταφύγιο «Ο άνδρας που σώζει σκύλους» («The Man That Rescues Dogs») στο Σι Ρατσά στην Ταϊλάνδη, ιδρύθηκε από τον Μάικλ Μπέινς και έχει ήδη διασώσει πάνω από 2.000 αδέσποτα ζώα.
Στο καταφύγιο ζουν περίπου 600 σκύλοι και οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν τραυματισμένοι, ή άρρωστοι ακόμη και παράλυτοι, ενώ ο Μπέινς και οι εθελοντές του φροντίζουν επιπλέον, περισσότερα από 350 σκυλιά που ζουν στον δρόμο.
Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 45 σκύλοι με αναπηρία.
Από αυτούς σχεδόν 30 είναι παράλυτοι, μερικοί τυφλοί και άλλοι τραυματισμένοι.
Με τη βοήθειά των ανθρώπων εκεί τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αφού καταφέρνουν να περπατήσουν ξανά με τη βοήθεια εξοπλισμού ειδικά σχεδιασμένου για αυτούς.
Σήμερα όμως το καταφύγιο αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, στην αποστολή του να φροντίσει τα ζώα με ειδικές ανάγκες, λόγω της απότομης πτώσης των δωρεών και του αυξανόμενου αριθμού ζώων που εγκαταλείπονται εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.
«Από τότε που άρχισε η πανδημία έχουμε δει περισσότερους σκύλους που εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους και σε ναούς», αναφέρει ο Μπέινς, προσθέτοντας ότι έχει χαθεί το 40% των δωρεών με τις οποίες μέχρι σήμερα επιβίωνε το καταφύγιο. Όμως όπως επισημαίνει, δεν μπορούν να σταματήσουν το έργο τους γιατί τα ζώα τους χρειάζονται.
Στον χώρο έχουν μία κτηνιατρική κλινική η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν και λειτουργεί επίσης και ως κέντρο αποκατάστασης ζώων με αναπηρία.
«Αναμφίβολα, το καλύτερο κομμάτι είναι να δίνεις στα άρρωστα, παρατημένα και κακοποιημένα αδέσποτα σκυλιά της Ταϊλάνδης τη δεύτερη ευκαιρία που αξίζουν. Όταν βλέπεις έναν παράλυτο σκύλο στο αμαξίδιο για πρώτη φορά, να τρέχουν ελεύθερα και να χαμογελούν, αυτό εκεί είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της διαδικασίας», τονίζει.
Σύμφωνα με τον Μπέινς, αν και οι καθημερινές απαιτήσεις είναι τεράστιες, η διάσωση των ζώων είναι η καλύτερη ανταμοιβή.
Πραγματικά ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει.
*Διαβάσαμε την είδηση στο sputniknews.gr